Voor alle wetenschappers die goed zijn in hun vak en passie hebben voor hun werk, maar tegelijkertijd worstelen met een van de bovenstaande vragen organiseerde ik het event ‘de geheimen van verschilmakers’.

  • Hoe zet je je onderzoeksgebied op de kaart?
  • Je worstelt met het spanningsveld tussen competitie en samenwerken. Soms heb je het gevoel dat je de enige bent die anders denkt.
  • Hoe voorkom je dat je wordt opgeslokt door de druk om te publiceren, onderwijs te geven en regeltaken te doen, waardoor je bijna geen tijd overhoudt voor de zaken die er voor jou echt toe doen, zoals interessant onderzoek doen, onderwijsvernieuwing vormgeven of werken aan je volgende loopbaanstap.
  • Je zoekt naar manieren om je kennis breder toepasbaar te maken en echt te laten landen in de maatschappij, bijvoorbeeld in het onderwijs of bij beleidsmedewerkers op het ministerie.
  • Je hebt het gevoel dat je meer kunt en wilt, maar weet niet hoe je dat vorm kunt geven, oftewel waar jouw unieke bijdrage ligt.

Deze tijd vraagt immers om bevlogen mensen die het verschil willen maken. En het zijn zeker niet altijd de luidste stemmen die het meeste te melden te hebben. Sterker nog organisaties worden vaak gedragen door harde werkers, teamspelers en vernieuwers.


Het ten volle benutten van alle potentie op de werkvloer is cruciaal voor organisaties. Dit boek biedt medewerkers en leidinggevenden een uitstekende handreiking om het beste uit zichzelf te halen en van daaruit het verschil te maken wat zo nodig is in deze tijd.

Herman Wijffels over Kantoorgeheimen

Onzichtbaar talent zichtbaar maken

Met mijn partners het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, het Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht, Q-search en AW Bruna Uitgeverij wilde ik het ‘onzichtbare talent’ dat in de wetenschap aanwezig is zichtbaar maken en tools geven om met hun unieke visie het verschil te maken.

Het event

Tijdens het event leerden de deelnemers de stappen kennen die hen helpen om hun impact te vergroten en een verschilmaker te worden. Met behulp van een interactieve presentatie waar de deelnemers niet alleen inzichten kregen, maar vooral ook oefeningen hebben gedaan zijn we gezamenlijk aan de slag te gegaan.

Naast mijn persoonlijke begeleiding werden de deelnemers ook geïnspireerd door emeritus hoogleraar Iteke Weeda, die als geen ander weet hoe het is om tegen de stroom in je eigen koers te varen. Zij vertelde onder andere over het Triple A leadership dat je helpt om op een andere manier meer invloed te krijgen.

Invloed vanuit kracht

De inspiratie voor het event  kwam voor uit het project Invloed vanuit kracht, met als doel professionals handvatten te geven om invloed te krijgen en trouw te blijven aan zichzelf, om zo bij te dragen aan organisaties waarin alle talent tot zijn recht komt. Uitgangspunt is dat juist diversiteit zorgt voor meerwaarde. Aan het project werkt een denktank van professionals mee en is een raad van inspiratie verbonden met onder andere hoogleraren Yvonne Benschop (organisational behaviour) en Marko Hekkert (innovatie en duurzaamheid). Uit het project dit project is het boek Kantoorgeheimen voort gekomen en ontstond ook de inspiratie voor dit event.

Claartje van Sijl nam deel aan de training en schreef er een mooi verslag over.

Lees meer artikelen in cases