De laatste tijd heb ik wat minder motivatie. Nou ja, niet om klanten te helpen, want voor het nakijken van sollicitatiebrieven of subsidieaanvragen, meedenken over de juiste aanpak van een gesprek met de directie en andere issues waar ik vragen over krijg, daar kun je me ‘s nachts voor wakker maken (bij wijze van spreken dan, want ik ben veel gezelliger als ik goed heb geslapen )

Maar het kost me wel moeite om achter mijn bureau te gaan zitten om:

  • de vragen van de boekhouder te beantwoorden, terwijl ik echt een hele leuke boekhoudster heb;
  • mijn bureau op te ruimen;
  • of mijn financiën af te handelen.

En de ellende, of het mooie, is dat ik na een druk seizoen nu net wat extra tijd heb om die taken te doen. Want ik weet ook hoe belangrijk het is om deze taken wél te doen. En dat het ‘als je eenmaal bezig bent’ helemaal niet zo erg is. En dat het een fijn gevoel geeft als het eenmaal is afgehandeld.

Maar ja, daar wordt de zin om ze aan te pakken niet groter van.

Toch heb ik nu net een hele serie van die taken met plezier afgerond. Ik heb zelfs meer gedaan dan ik van tevoren had verwacht.

Ongetwijfeld ben ik niet de enige die hier bij tijd en wijle last van heeft. Misschien zit jij wel volop in de afronding van een lesperiode met bergen tentamens om na te kijken? Of heb je ook nog een stapel administratieve taakjes liggen? Of heb je het gevoel dat je de hele dag keihard hebt gewerkt, maar wat je nou hebt gedaan, dat is niet zo helder?

Tip 1: Hoera voor accountability partners

Alleen kan het natuurlijk ook, maar samen kost het toch een stuk minder moeite om aan de slag te gaan. Ik ben dan ook superblij met mijn toffe collega’s Irene, Marielle en Hessel. We plannen met enige regelmaat ‘Bob de Bouwer’ momenten in, waarin we ieder voor zich aan onze eigen taken werken.

Om het productief te maken ontmoeten we elkaar online, doen een korte check-in en zeggen dan waarmee we aan de slag gaan. Als ik even afgeleid raak, dan denk ik al snel, zometeen zie ik ze weer. Na een uur of 1 à 2 geven we elkaar namelijk een update. Dan wil ik ook wel wat te melden hebben Dus bikkelen we nog even door.

Tip 2: Leun eens even lekker achterover

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn lijstje met ‘wat nog eens goed zou zijn om te doen’ is langer dan ik ooit kan uitvoeren. Daarom dwing ik me op zo’n dag drie dingen te kiezen waar ik de focus op leg. En die moeten natuurlijk wel realistisch zijn. Want die planning fallacy (de neiging om taken structureel te onderschatten) is mij ook niet vreemd.

Boeiend is dat als ik daar even de tijd voor neem, ik een betere selectie maak. Vanuit stress of haasten, kies ik snel het meest urgente. Misschien herken je dat wel. Maar vanuit rust maak ik betere keuzes. Zo kreeg ik de ingeving voor dit blog tijdens een lekkere douche na afloop van een setje pomodori’s.

Tip 3: werk met de Pomodoro techniek

Nu denk je misschien, Pomodoro techniek, wat bedoelt ze daarmee? Dit is een methode om je werk in te delen. Je werkt in vier blokken van 25 minuten en tussendoor heb je elke keer 5 minuten een micro-break waarin je echt even ontspant. Een koffietje halen, een muziekje luisteren, dat soort dingen. Na een blok van 2 uur heb je heel gefocust een berg werk verzet en neem je een langere pauze van 20 minuten.

Tip 4: het geheime ingrediënt

Ja, dat voor mij vandaag 80’s rock muziek, een beetje fout maar wel lekker. Ik ben mijn werkdag begonnen met ‘Eye of the tiger’ luid uit de speakers . En Deezer (mijn alternatief voor Spotify) koppelde er een mooie lijst aan vast. Dat deed mijn humeur zeker goed.

Zo beken ik ook weleens besmuikt tegen coachees dat ik het Bob de Bouwer intro-liedje zing en luister met collega’s. Ik vind het zelf een beetje gênant om te delen, want het past nou niet echt bij het beeld van de succesvolle zelfstandig professional. Maar goed, ik ben er sowieso voorstander van om kritisch te zijn op die beelden en ze naar je hand te zetten. Dus bij deze een guilty pleasure helpt om de juiste energie naar boven te halen.

Tot slot

Met deze technieken heb ik vandaag al een flinke lijst klusjes getackeld. Zo heb ik o.a.:

  • alle vragen van de boekhouder beantwoord;
  • een postNL account aangemaakt (voor als ze geen briefjes meer door de bus doen en ik wel graag wil weten waar mijn pakketjes zijn);
  • een computerprobleem een heel eind gefixed (morgen belt mijn computerhulp me op voor een update);
  • zelfs een blog in concept geschreven.

Na afloop van onze ochtendsessie zette collega Irene ‘Celebrate Good Times’ van Kool and the Gang aan. Een mooie manier om het eerste deel van deze werkdag af te ronden. Straks maar even een kopje theedrinken in (eindelijk weer) het zonnetje.

Ik hoop dat deze tips jou ook helpen om lekker fris en vrolijk wat stomme taken af te ronden, zodat je daarna voldaan je werkdag af kunt ronden en wat leuks kan doen. En natuurlijk ben ik heel benieuwd wat jouw guilty pleasure is .

P.S.: Een kleine disclaimer:

Dit zijn tips voor de zogezegde ‘niet zeuren, aan de slag’- methode. Als het vaker voorkomt, is het natuurlijk nuttig om ook eens te onderzoeken wat eronder je uitstelgedrag ligt. Het is niet zinvol om jezelf tegen je zin in eindeloos te blijven pushen. Als dat het geval is, is er wat anders nodig. Mocht je daar meer over willen weten? Aarzel dan niet contact op te nemen.

 

Lees meer artikelen in Blog