Waarom zou je kiezen voor coaching als het goed met je gaat? In dit artikel vertel ik het verhaal van Susan (haar naam en omstandigheden zijn gefingeerd in het kader van privacy), die toch kiest voor coaching, ondanks dat het heel goed met haar gaat.  

Op dinsdagochtend ontvang ik een mailtje van Susan*, gerenommeerd bioloog en hoogleraar aan de universiteit. ‘Hé, leuk’, denk ik terwijl ik een slok van mijn koffie neem. Het is alweer een tijdje geleden dat ik haar heb gesproken en ik ben benieuwd hoe het met haar gaat. In de mail schrijft ze dat ze graag een afspraak wil maken om haar jaardoelen door te nemen. ‘Helemaal goed’, denk ik meteen. Ik heb net zelf gisteren mijn koers voor het komende najaar in mijn Bullet Journal neergeschreven, en ga daar volgende week samen met mijn collega over sparren. Dus voor mij klinkt het volstrekt logisch.  

Dan lees ik dat ze erachteraan schrijft: ‘Het gaat niet slecht hoor! Ik merk dat ik even frons en bij mezelf denk: ‘moet het dan slecht gaan om je jaardoelen met een coach door te nemen?’ De opmerking blijft me bij en ik denk er nog een tijdje over na. 

Coaching: niet alleen nuttig als je problemen hebt 

Het lijkt vaker een misverstand te zijn dat het slecht met je moet gaan, of dat je problemen moet hebben wil je met coaching aan de slag gaan. En natuurlijk heeft coaching je veel te bieden als het werk je over de schoenen loopt, of je niet weet hoe je dat lastige teamlid weer meekrijgt. Je kunt samen razendsnel tot de kern komen en er zijn heel veel handige technieken die je helpen om te zorgen dat je weer grip krijgt op je werk en op een lijn komt met je gesprekspartner.  

Maar coaching is er niet alleen voor de momenten dat het niet goed met je gaat. Op elk niveau in je werk kom je soms grotere, soms subtielere uitdagingen tegen. In veel gevallen ben je prima geëquipeerd om daar goed me om te gaan. Maar soms kan een frisse blik van buiten je helpen om sneller of slimmer stappen te zetten.  

In je werk heb je nou eenmaal niet overal verstand van. Mijn vak is coachen en trainen. Daar ligt in de kern mijn expertise, maar als ondernemer word ik ook geacht verstand te hebben van bijvoorbeeld boekhouding. En om lekker aan het werk te blijven is het belangrijk om fit te blijven. Dan ben ik superblij dat ik experts heb op wie ik kan vertrouwen, zoals mijn boekhouder en fysiotherapeut.   

Onverwachte inzichten  

Susan komt dan ook niet voor niets bij mij om haar jaardoelen te bespreken. Ze heeft ervaren dat dat haar veel kan opleveren. Een tijdje geleden zaten we samen met een kop warme thee aan tafel in het coachhuis. Ze vertelde hoe het met haar ging en bladerde in haar reflectie-boekje. Ze zat al een tijdje te puzzelen op de vraag hoe ze zich nu zou positioneren? Ze had net een ERC binnengehaald, haar team loopt goed, maar toch knaagde er iets. Er liggen zoveel mogelijkheden. Moest ze niet meer aan de slag met maatschappelijke impact? Of ruimte maken om wat vaker het veldwerk te doen, zodat ze meer hands-on betrokken is bij haar grote liefde; het onderzoek?  

Na anderhalf uur liep ze energiek en met lichte verbazing de deur uit. Ze had nu een antwoord op de vraag waar ze al een jaar op broedde. Hoe kon dat toch in zo’n relatief kort gesprek? Haar tred was lichter en ze had vijf concrete actiepunten op een rij gezet. In de trein pakte ze de telefoon en belde de directeur van een laboratorium waar ze wel vaker mee samen werkte. Die was meteen ook enthousiast, want ook hij vindt het inspirerend om met Susan samen te werken. Als ze in de toekomst nog wat meer de handen in één slaan, kunnen ze niet alleen in hun project meer bereiken, maar ook hun team van jonge onderzoekers uitbreiden en hen opleiden voor de toekomst. Zo hoeft Susan niet zelf al haar onderzoek te doen en impact te maken, maar kan ze dat samendoen met de volgende generatie.  

Coaching is er dus niet alleen als je problemen tegenkomt. Ook als het goed met je gaat, is het waardevol om een pas op de plaats te maken en te kijken waar voor jou de uitdagingen liggen of die nu meer voor de hand liggend of subtieler zijn. Een gesprek met een coach kan je helpen om net een andere invalshoek te vinden die jou weer verder voorwaarts helpt.  

Lees meer artikelen in Blog