Als ik onze tuin inloop word ik instantaan blij. Ook nu in het herfstseizoen zie ik nog de passiebloem bloeien, de rudbeckia vrolijk haar gele kopje heffen, terwijl de blaadjes van de sierkers al prachtig rood en geel beginnen te worden.

Dat was niet altijd zo. Toen we drie jaar geleden onze nieuwe stek in Utrecht betrokken, lag de tuin vol met tegels en kunstgras. De tuin was dan ook zeker niet de reden dat we voor dit huis kozen. Mijn lief en ik vonden dat het veel leuker en duurzamer kon.

Na wat wikken en wegen hebben we besloten om tuinarchitect Renske en hovenier Ron in te schakelen om ons te helpen het stenenparadijs om te toveren tot een groene oase. Net als ik zijn het liefhebbers van hun vak, die geen ‘one-size-fits-all’ tuin opleveren, maar hun ideeën echt aanpassen aan de wensen van hun klanten.

Het resultaat is mooier dan ik van tevoren had bedacht. De tuin past helemaal bij ons, met lekker veel groen, een mooie plaats voor mijn lief zijn BBQ en die dromerige hangbank waarin ik nooit had gedacht dat ik hem wilde, maar waar ik heerlijk in kan liggen lezen in de zomer. En dat allemaal in onze Utrechtse stadstuin. Ik had niet gedacht dat het mogelijk was.

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik zelf best even getwijfeld heb voordat we Renske en Ron hebben ingeschakeld, want ja…

  • het is toch best een investering in tijd en geld;
  • we kunnen toch ook prima zelf ‘tegeltje wippen’ en wat meer groen in de tuin zetten;
  • en ook al doe je je best de goede personen te kiezen, je moet maar zien hoe het in de praktijk uitpakt.

Het zijn twijfels die ik ook terugzie bij de mensen met wie ik werk. Soms is het superduidelijk dat ze ergens tegenaan lopen en aan de slag willen. Maar in veel gevallen gaat het eigenlijk best prima. En dan is het makkelijk om te denken dat je helemaal geen hulp nodig hebt. Je kunt het immers ook prima zelf. En het is nog maar de vraag of het je zoveel gaat opleveren, dat het het waard is om er ruimte voor te maken in je drukke agenda.

Toch zie ik, zowel in mijn werk als in onze tuin, hoeveel meerwaarde het kan hebben om aanvullende expertise in te schakelen. Het kan je ook gewoon enorm veel tijd schelen als je niet zelf 5 boeken over time-management hoeft te lezen, maar in 1 gesprek 3 technieken krijgt die jou helpen.

Dus als jij ook iemand bent die wikt en weegt en vooral geneigd is om dingen zelf op te lossen, dan kan het heel waardevol zijn om eens te kijken:

  • op welke gebieden je een wens hebt tot verandering of ziet dat er mogelijkheden zijn om te groeien. Als het gaat over werk kun je gebruik maken van mijn gratis ‘personal en career assessment’. https://www.lindavanderwal.com/publicaties-en-artikelen-van-de-hand-van-linda-van-der-wal/gratis-inspiratie/
  • wat voor expertise jou kan helpen groeien. Als ik kijk naar onze tuin, dan was Renske de persoon met de ideeën en Ron de praktische aanpakker. Wie weet heb jij behoefte aan kennis, praktische tools, of juist aan helpende handen.

En ja, dan komt de belangrijkste stap om de stoute schoenen aan te trekken en hulp te vragen. Voor velen is dat best een spannende stap, maar nee heb je en ja kun je krijgen, riep mijn moeder altijd. En de ervaring is dat veel mensen (mits ze de tijd hebben en op een persoonlijke manier worden benaderd) graag willen helpen.

En mocht het zo zijn dat je op het moment heel tevreden bent met hoe het gaat? Vergeet dan niet om er lekker van te genieten. Zoals ik ook de tijd neem om regelmatig even een rondje door de tuin te lopen en te zien hoe alles groeit en bloeit.

Lees meer artikelen in Blog