Leuk dat je de moeite neemt om mij wat beter te leren kennen! Als trainer en coach help ik slimme professionals en hun leidinggevenden om de volgende stap te zetten in hun loopbaan en leiderschap.

Kleine evidence based interventies.

Met mijn achtergrond als sociale wetenschapper breng ik eenvoud aan in complexe vraagstukken. Ik houd van kleine, evidence based interventies. Neem een gratitude journal. Schrijf aan het eind van de dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent en na zes weken sta je sterker in je schoenen. Natuurlijk is er in veel gevallen meer nodig. Maar ik ga met mijn klanten altijd op zoek naar de hefboom, de crux. Een startpunt van waaruit je met relatief weinig energie veel in beweging kunt zetten.

De resultaten van het vliegwieleffect zijn vrijwel direct zichtbaar en verbluffend. Mijn klanten (en hun teams) bereiken meer, werken met meer plezier en meer energie, lossen problemen op en pakken kansen. Communicatie speelt daarbij een belangrijke rol.

Ik zie dat heel veel collega’s leidinggevenden met een relatief klein aantal vingerwijzingen heel wat effectiever zouden kunnen zijn en hun werknemers minder ongelukkig.

Prof. dr. Marjolein ’t Hart, bijzonder hoogleraar VU en senior onderzoeker en onderzoeksleider van het KNAW institituut Huijgens ING


Linda heeft altijd praktisch advies dat je meteen kunt gebruiken.

Dorien Kooij - Assiociate professor Tilburg University

Snel tot de kern komen

Sociaal Wetenschapper drs. Linda van der Wal

Ook in mijn rol als coach is communicatie het sleutelwoord. Ik kom in een gesprek snel tot de kern. Mijn adviezen werken. Niet alleen omdat ze evidence based zijn, maar ook omdat ik alles zelf uitprobeer. Ik geloof erg in practice what you preach.

Dit sluit aan bij mijn no-nonsense manier van werken. Tijd is kostbaar, dus ik vind het belangrijk dat we het hebben over dingen die er echt toe doen. En dat in een veilige sfeer waarin mensen zich kwetsbaar durven opstellen.

Mijn klanten noemen het werken met mij weleens ‘hun wellness behandeling’. Ze merken dat leren niet keihard werken hoeft te betekenen. Dat ervaar ik als een groot compliment. Als klanten ook nog eens echt stappen zetten, is het dubbel genieten.

Mijn dag is goed na een appje van een klant dat ze die baan als hoogleraar heeft gekregen. Of die job als kwaliteitszorgmedewerker. Als ik een mailtje krijg dat een simpele zichtbaarheidsactie leuke reacties oplevert. Of wanneer een leidinggevende merkt dat haar team zelf veel meer initiatief neemt sinds ze de technieken toepast die ze van mij heeft geleerd.
Linda is een no-nonsense vrouw. In combinatie met haar betrokkenheid, enthousiasme en deskundigheid erg plezierig en leerzaam om mee samen te werken.

Katrien Luiijkx, bijzonder hoogleraar Tilburg University

Samen het verschil maken

Ik werk graag met wetenschappers en heb dan ook veel ervaring met het werken met academici. (Gender)diversiteit is een thema dat mij na aan het hart ligt. Ik geloof dat organisaties beter zouden functioneren als we ieders talenten benutten. Samen kunnen we het verschil maken in de wereld.

Mijn klanten zitten vol met ambitie.

Alleen zullen ze dat woord niet zo snel in de mond nemen. Ambitie associëren ze vaak met hogerop komen, en mijn klanten willen vooral iets bijdragen aan de wereld en zinvolle dingen doen. Dat kan zijn met onderzoek, de initiatieven die ze opzetten of bijvoorbeeld hun stijl van leidinggeven en doceren.

Natuurlijk begeleid ik ook mensen die echt een stapje hogerop willen, al dan niet in dezelfde sector. Anderen zijn gelukkig in hun werk als hoogleraar, universitair docent of beleidsmedewerker maar willen bijvoorbeeld hun team slimmer aansturen, zodat ze meer tijd hebben voor onderzoek. Of ze willen hun onderzoeksgebied of onderwijsvisie uitwerken en neerzetten, zodat ze verder kunnen in de wetenschappelijke wereld.

Kortom, klanten komen met uiteenlopende vragen bij mij. Maar ze willen allemaal een stap zetten om meer plezier te krijgen in hun werk en echt wat te kunnen bijdragen.Linda is een flexibele en intelligente trainer. Linda heeft verschillende cursussen gegeven bij NIOO (zowel in het Nederlands als in het Engels), vol creativiteit en actie.

Maaike Scholten, directeur HR NIOO-KNA

Focus op de inhoud

Een ander kenmerk van klanten dat ik ook bij mezelf terugzie: de focus ligt op de inhoud. Jij en ik, we houden niet van gebakken lucht en borstklopperij. We zijn snelle denkers en gedreven in ons werk. Maar ook relaties, gezin en hobby’s vinden we belangrijk.

Een valkuil van veel van mijn klanten is dat ze teveel verantwoordelijkheid op zich nemen. Ze zijn erg kritisch naar zichzelf. Natuurlijk kijken we hiernaar in de coaching, maar ik bewonder de betrokkenheid die daar achter ligt en de wil om het goed te doen.

Een traject met een coach zorgt voor versnelling

Soms aarzelen klanten lang voordat ze mij in de arm nemen. Om achteraf te verzuchten: “Had ik dat maar eerder gedaan.” Ze denken dat ze het zelf wel kunnen… In principe is dat ook zo. Wat ze niet meerekenen, is dat het veel meer tijd en energie kost om het wiel zelf uit te vinden.

Ik weet uit eigen ervaring hoe effectief een maatwerktraject kan zijn. Zo heb ik met hulp van een ondernemerscoach mijn werkweek in uren gehalveerd. Maar ik help evenveel klanten die net zo tevreden zijn als altijd. Leren van een coach of trainer gaat gewoon veel sneller. Het leerproces is leuker en geeft nieuwe inspiratie en inzichten. Dat betaalt zich altijd uit in de praktijk.

Gedurende de afgelopen 15 jaar heb ik voor bijna alle Nederlandse universiteiten gewerkt en voor allerlei wetenschappelijke instituten. Ook buiten de wetenschap heb ik ervaring opgedaan, onder andere in de accountancy en de zorg, en bij de politie.

drs. Linda van der Wal werkt o.a. voor Schouten & Nelissen
drs. Linda van der Wal werkt o.a. voor gelre-ziekenhuizen
drs. Linda van der Wal werkt o.a. voor Tactus
drs. Linda van der Wal geeft incompany training bij de politie
drs. linda van der Wal werkt o.a. voor de KNAW
Linda van der Wal werkt o.a. voor KPMG
Linda van der Wal werkt o.a. voor het UMCG
drs. linda van der Wal werkt o.a. voor Tilburg university
drs. Linda van der Wal werkt o.a. voor Donders Institute
wageningen-universiteit

 

Coaching vanuit de High Impact Methode in het kort

  • De situatie van de deelnemers en zijn of haar vraagstukken en issues staan centraal.
  • Tijdens het intakegesprek gaan we op zoek naar de hefboom. Dit is de meest effectieve manier van leren en resultaat boeken. Als iemand dát leerpunt onder de knie heeft, werkt dit als een hefboom. Voor de een gaat het om timemanagement, bij de ander om een paar slimme momenten uitkiezen om zichzelf zichtbaar te maken. We koppelen de crux of de hefboom aan een persoonlijke, effectieve actie. Deze aanpak volgen we in het hele programma.
  • Integrated learning: we combineren casuïstiek uit de praktijk met ervaringsgerichte acties en oefeningen die weinig tijd kosten (en vaak zelfs tijd opleveren). Denk aan oefenen met delegeren of een lastig gesprek voeren.
  • Evidence based: waar mogelijk gebruiken we bewezen theorieën en technieken. Naast de klassieke theorie over bijvoorbeeld situationeel leiderschap gebruiken we ook vernieuwende inzichten, zoals ‘TheoryU’ van Otto Scharmer en de Strength-based approach uit de positieve psychologie en inzichten over breinvriendelijk trainen.

Meer weten? Bekijk ook…