“Achteraf gezien hield ik mezelf tegen. Toen ik mijn belemmerende overtuigingen losliet, kreeg mijn project over de banden tussen Nederland en Taiwan op gebied van kennisuitwisseling vleugels.”

Wat was het leuk om Mila Davids, universitair docent aan de TU Eindhoven, een halfjaar intensief te mogen coachen. Mila is bedrijfs- en techniekhistoricus en zat boordevol plannen. Maar, zoals veel onderzoekers, vond ze het lastig om de ruimte te maken voor haar eigen onderzoeksplannen.

Ik vond het moedig dat ze durfde te kijken naar wat daaronder zat, en dat ze afscheid durfde te nemen van negatieve ervaringen uit het verleden. En wat was het leuk om samen met haar de ideeën voor het project over de historie van de Taiwanees-Nederlandse relaties concreet te maken.

Mila krijgt veel positieve respons op haar onderzoek, en dat is tof om te zien. Ook heeft ze grote stappen gezet op gebied van timemanagement. Alle technieken die ik aanreikte, paste ze direct toe. En als je daar dan het effect van merkt, is het ook makkelijker om er een nieuwe gewoonte van te maken. Zo heeft Mila tijd vrij kunnen maken om te werken aan haar Taiwan-project.

‘Zonder een omslag was het bij goede ideeën gebleven’

Mila’s hart ligt bij het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. “Ik houd van de combinatie van kennis overdragen, uitwisselen en opdoen, alleen en in samenwerking met anderen. Alleen was ik in de loop van de tijd de balans een beetje kwijtgeraakt. Ik had mooi onderwijs opgezet en genoot daarvan, evenals de studenten. Maar mijn onderzoeks- en valorisatieprojecten gingen me te traag. Ik voelde dat er een omslag nodig was, anders zou het bij goede ideeën blijven.”

Dat kon ze niet op eigen kracht, realiseerde Mila zich. “Ik moest meteen aan Linda denken. Jaren geleden heeft ze een inspirerende cursus gegeven voor het WISE-netwerk, een netwerk voor vrouwelijke wetenschappers aan de TU Eindhoven. Die cursus is me altijd bijgebleven. Een artikel in Pandora van een hoogleraar over haar coachingstraject bij Linda gaf de doorslag.”

‘Het pad inslaan van idee naar actie, van denken naar doen’

Mila zat vooral zichzelf in de weg met de klassieke opvatting over de wetenschappelijke loopbaan, steeds een stap hogerop met focus op veel publicaties. Natuurlijk is dat belangrijk, maar Mila wilde vooral ook in samenwerking partners haar eigen project vormgeven.

Mila blikt terug: “Ik wilde mensen bij elkaar brengen met een gedeelde belangstelling voor de geschiedenis van de Taiwanees-Nederlandse relaties op gebied van techniek. Ik wilde ook dat iedereen kon bijdragen en dat we gezamenlijk de inhoud zouden bepalen. Maar dat gaat niet samen met het idee van vooraf gedetailleerde doelen bepalen. Gelukkig legde Linda al snel de vinger op die zere plek. Want die doelen botsten en daardoor kwam ik niet uit de startblokken.”

Inderdaad roep ik altijd: het hoeft niet meteen af. Begin gewoon en onderweg ontvouwt de route zich vanzelf. En dan kun je je doelen aanscherpen en aanpassen. Mooi trouwens hoe Mila na die eyeopener meteen bruiste van de ideeën en zelf met de oplossing kwam.

Mila verduidelijkt: “In gesprek met Linda ontstond spontaan de werktitel ‘The house of Taiwanese-Dutch connections’. Door die metafoor van een huis in aanbouw kreeg mijn project vleugels. Het was ineens helemaal oké dat de inrichting van de ‘kamers’ niet vastligt en afhangt van de hand van de decorateurs. Maar de contouren van het huis staan al wel.”

‘Ik vertel nu met verve over mijn onderzoek’

“Het is heerlijk om met verve te kunnen vertellen over dit onderzoek,” glundert Mila. “De afgelopen maanden haalde de chipindustrie vaak de voorpagina’s. Met grote spelers als het Taiwanese bedrijf TSMC en het Nederlandse ASML. En met Philips dat aan de wieg van TSMC heeft gestaan. Dat heeft tot allerlei interessante discussie geleid over de banden tussen Taiwan en Nederland die elkaar vinden in hun betrokkenheid in deze supply chain.”

“En wat bijvoorbeeld ook gebeurde: de slides van mijn project werden verspreid door de officiële Nederlandse vertegenwoordiging in Taiwan. Dat was op zich al leuk. Maar toen nam de decaan van de faculteit Industrial Design van de TU, de van Taiwanese oorsprong prof. Lin Lin Chen, contact met me op om er verder over te praten. En dat biedt weer mooie perspectieven, omdat zij zelf ook op dit terrein onderzoek doet en daarbij samenwerkt met collega’s in Taiwan.”

Intussen is Mila te gast geweest in de podcast ‘Innovation Matters’ van The Netherlands Innovation Network in Taiwan. Mila vertelt: “Samen met een collega-onderzoeker hebben we het gehad over de samenwerking op het gebied van semiconductors en de bijzondere relatie tussen Philips en Taiwan. Dat zijn voor mij echt de krenten in de pap.”

‘Zaken die moeilijk leken, bleken makkelijk te zijn’

“Zonder Linda’s coaching was het Taiwan-project er nu niet geweest, in elk geval niet in deze vorm.” Het gevolg? Mila denkt even na: “Dan was ik waarschijnlijk ontevreden geworden, omdat ik de kracht die ik wel degelijk in me heb, niet kon aanboren. Ik merk nu hoe makkelijk zaken zijn die hiervoor moeilijk leken. En ook al loopt mijn pad anders dan ik ooit voor ogen had, ik voel weer echt de liefde voor mijn werk.”

Het is fijn om te zien hoe mijn praktische aanpak bij academici aanslaat. Mila vertelt: “Linda is heel empathisch. Als je op tafel legt wat er niet helemaal loopt, verwoordt ze precies wat er eigenlijk aan de hand is. O ja, denk je dan, dat is het inderdaad. Vervolgens komt ze met een oefening of opdracht die je verder helpt. Die combinatie is super waardevol en brengt je steeds verder. Mijn eigen kracht is weer naar boven gekomen.”

Op weg naar het volgende olievat

Als er één ding is wat Mila mag meegeven? “De metafoor van de olievaten in de woestijn. Als je in de woestijn rijdt, zie je je eindpunt niet. Je ziet alleen maar zand, dus navigeer je aan de hand van olievaten. Je rijdt van olievat naar olievat. Zo heb ik voor mijn project nu deeldoelen geformuleerd, erop vertrouwend dat ik daarmee op de juiste weg ben naar mijn einddoel.”

Mila komt nog met een mooie nabrander: “Ik ben bij Linda beland toen ik vastliep, maar ik zou iedereen zo’n traject aanraden, ook als alles op het oog perfect loopt. Want Linda geeft je een extra push, en wie kan dat niet gebruiken?”

Voel je je geïnspireerd door het verhaal van Mila? Stuur me een berichtje. Dan prikken we een momentje om te kijken wat jouw behoefte is en of ik je daarbij kan helpen.

Lees meer artikelen in Blog