Jaren geleden stond ik om 6 uur ´s avonds in de keuken van mijn appartement de soep te roeren toen ik werd gebeld door een man. Hij stelde zich niet voor, maar begon meteen over een contract. Hij gaf aan dat ik direct moest tekenen, omdat het een standaardcontract was en zijn organisatie nooit aanpassingen deed.

Ik werd nogal overvallen door dit onaangekondigde telefoontje rond etenstijd. Het koste me dan ook even tijd om te schakelen en te snappen waar het over ging. Maar al snel kwam het naar boven. In die periode was ik namelijk in onderhandeling met een groot trainingsinstituut om voor hun ook trainingen te gaan verzorgen. Superleuk natuurlijk. Het contact met het afdelingshoofd was heel erg leuk en daardoor was ik enthousiast om aan de slag te gaan.

Maar goed dat contract… dat zag er wat minder leuk uit. Zoals veel contracten was het behoorlijk eenzijdig. De risico’s lagen allemaal bij mij. En zat er een pittig concurrentiebeding in wat ook invloed kon hebben op mijn huidige klanten.

De man aan de telefoon, die later het hoofd juridische zaken bleek te zijn, vond het gewoon ‘standard practice’. Hij zette me voor mijn gevoel onder druk om snel te tekenen, zonder aanpassingen te doen.

Het was superlastig voor mij om te weigeren, want…

…ik hou niet van conflicten
…heb meer verstand van trainen en coachen, dan van contracten
…vind het net als zovelen lastig als ik onder druk wordt gezet.

Gelukkig had ik een gespreksstrategie die me vaker al vaker heeft geholpen in lastige situaties. Namelijk aangeven dat ik een uitkomst wil die recht doet aan de belangen van beide partijen. Het is een uitgangspunt waar eigenlijk niemand op tegen kan zijn en waarmee je wel wat meer evenwicht in een gesprek kunt creëren.

Door in het gesprek een aantal keer te benoemen dat ik snapte dat hij graag vaart wilde maken en wilde dat ik gewoon teken en dat ik het belangrijk vind dat het contract recht doet aan beide partijen. En… dat dat volgens mij nu niet het geval is. Kon ik me in ieder geval het gesprek in ieder geval staande houden, zonder direct toe te geven.

Die avond zijn we er niet uitgekomen, maar een tijdje later is het wel rond gekomen met een paar voor mij belangrijke aanpassingen in het contract, die we zo hebben vormgegeven dat de standaard niet hoefde te worden aangepast.

Een mooie win-win oplossing die ik nooit voor elkaar had gehad zonder training te geven (en volop te oefenen met) onderhandelen en lastige gesprekken.

Herkenbaar?

Kom jij ook lastige gesprekken tegen en wil je leren hoe je onder druk toch sterk kunt blijven staan in gesprekken? Misschien dat communicatie coaching iets voor jou kan zijn. Als je interesse hebt, stuur me dan gerust een reply om een informatie gesprek te plannen om te kijken of het iets voor jou is. Of lees het volgende artikel: wat te doen bij een overval. https://www.lindavanderwal.com/blog/communicatietips/wat-te-doen-bij-een-overval/

Lees meer artikelen in Blog