Toen ik rondliep met het eerste idee voor het boek Kantoorgeheimen, waren er veel mensen die kritische vragen hadden. Wat is eigenlijk je doelgroep? Wie zit hier nou op te wachten? Wat is je unique selling point? Omdat het nog eerste idee was, had ik niet altijd meteen een flitsend antwoord. Na afloop van zo een gesprek zonk mij soms de moed in de schoenen. Was mijn plan inderdaad niet te vaag en te ambitieus? Ik weet nog precies dat ik op een regenachtige dag achter een kop koffie zat toen het kwartje viel. De collega tegenover mij onderwierp mij aan een kritisch vragenvuur. Tot ik plots zo bij de tijd was om te stoppen met haar te overtuigen en te vragen of zij überhaupt wel in het idee geloofde. Beleefd formuleerde zij dat ze het toch eigenlijk niet zag zitten. En toen ging er bij mij een lampje branden. Deze collega gelooft er gewoon niet in! En mensen die niet in jou en je ideeën geloven, zijn heel moeilijk te overtuigen. Dus waarom zou ik dan zo hard mijn best doen om ze wel de waarde ervan in te laten zien?

Op het moment dat ik besloot geen energie meer te steken in mensen die niet in mijn plannen geloven, veranderde er iets. Plots kon ik veel gemakkelijker kiezen met wie ik het wel en niet over mijn ideeën wilde hebben. Ontmoetingen werden inspirerender en met de feedback die ik vanaf dat moment kreeg kon ik veel beter uit de voeten. Na afloop van zo een gesprek ging ik niet meer weg met twijfels, maar met nieuwe zin en aangescherpte gedachten. Ik ben ongetwijfeld niet de enige die soms door reacties van anderen aan het kritiek liketwijfelen gebracht wordt. Op zich is dat alleen maar goed, want door goede afwegingen te maken kan je plan verder groeien. Maar als je merkt dat je na afloop gaat twijfelen aan jezelf is het goed om je af te vragen of deze persoon wel in jou en je plan gelooft. Is dat niet het geval, dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Of je plan is (nog) niet goed genoeg en je kunt het beter laten vallen. Of je praat met de verkeerde persoon.

De les die ik geleerd heb was om mijn energie niet te steken in de mensen die toch niet in het plan geloven, maar om mijn aandacht te besteden aan het uitwerken en luisteren naar mensen die er wel een goed gevoel bij hebben. Zij hebben mij geholpen om mijn plannen te laten groeien. Zodat er nu in ieder geval een mooi boek ligt. Wordt jij weleens door anderen aan het twijfelen gebracht? Check of ze in jou en je idee geloven. Is dat niet het geval en blijf jij overtuigd van de waarde van je plan? Zet dan door en betrek mensen die jou en je idee helpen groeien. Wil jij weten of het boek wat voor je is? Download dan het gratis eerste deel via www.kantoorgeheimen.nl. Je vindt de link onder de bestelknop onderin de site.

Lees meer artikelen in Blog