“Vandaag komt het in één keer bij me binnen. Het is echt serieus met Corona.” Ik sprak Hilde* vorige week in een online bijeenkomst van een training beïnvloeden vorige week. Vanuit haar kantoor op het onderzoeksinstituut waar ze werkt, moet ze het toch kwijt: ze maakt zich zorgen. Niet zozeer om zichzelf, maar wel om haar bejaarde ouders en haar baby.

Het corona virus komt voor ons allemaal dichtbij, vooral met de maatregelen die nu door de overheid zijn ingesteld. Conferenties worden al langer afgelast. Ouders zitten thuis zonder opvang. Een universitair docent koopt een camera standaard en is hard aan het werk om online college’s vorm te geven. En onderzoekers proberen hun team draaiende te houden vanuit huis.

Deze snelle veranderingen zorgen voor veel mensen bij stress. Dat uit zich in mindere concentratie, zorgen maken en onrustige gevoelens in je lijf. Met een beetje stress op een piekmoment mis, maar we weten echter uit onderzoek dat vooral langdurige stress veel impact kan hebben op je fysieke en mentale functioneren. Het paradoxale is dat stress er is om ons adequaat te laten reageren op een dreiging van buitenaf, maar in situaties waar je weinig kunt doen maakt het ons juist minder effectief. Zo laat onderzoek van Barbara Fredrickson zien dat we op het moment dat we negatieve emoties ervaren, we veel minder oplossingen kunnen bedenken. Terwijl we in dat soort situaties juist onze volle denkkracht nodig hebben.

Gelukkig zijn er ook technieken die ons kunnen helpen om met moeilijke omstandigheden om te gaan. Door slimme technieken toe te passen die inhaken op hoe je fysiologie en je brein werken kun je meer kalmte ervaren. Dat zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en effectiever kunt handelen in uitdagende situaties.

Stress kan dus heel erg negatief werken, maar het kan ook een kans zijn om je kracht in kalmte en zelf-management te ontwikkelen, waardoor je ook in uitdagende situaties sterker kunt staan.

Of jij nou iemand bent die zich heel erg druk maakt over Corona, of juist iemand die er super nuchter in staat, we krijgen allemaal met stress te maken in ons leven. Daarom in dit artikel een paar bewezen effectieve technieken voor meer kalmte in je leven, zodat je effectiever met de uitdagingen om kunt gaan.

Tip 1: laat je buik het werk doen

Diep ademhalen naar je buik en daar je aandacht geheel op richten is een techniek die je helpt om het stress systeem in je lijf te kalmeren. Met deze vorm van ademhaling spreek je het kalmeringssysteem in je lijf aan op een hele fysieke manier.

Hoe doe je dat?

  1. Ga rustig zitten op een plek waar je bij voorkeur niet gestoord wordt.
  2. Neem vijf minuten de tijd (heb je die niet, dan kunnen een paar ademhalingen al verschil maken)
  3. Maak contact met je lijf. Voel hoe je voeten de grond raken en je zitvlak de stoel raakt.
  4. Als je wilt kun je je lijf even langs lopen en waar mogelijk onnodige spanning loslaten.
  5. Daarna richt je je op je ademhaling.
  6. Voel hoe je ademhaling op dit moment gaat. Zit deze hoog in je borstkas? Waar merk je de ademhaling het meeste op?
  7. Vervolgens leg je je handen op je buik en adem je daar diep naar toe in circa 5 tellen, daarna adem je weer in 5 tellen uit.
  8. Herhaal dit drie keer heel bewust.
  9. Daarna kun je doorgaan met dieper ademhalen naar je buik. Probeer je aandacht daarbij te halen.
  10. Merk je dat je bent afgeleid? Geen punt elk moment dat je merkt dat je afgeleid bent richt je je adem weer op de ademhaling.

Nog een paar tips:

  • Als het niet prettig voelt, stop dan met de oefening.
  • Als je wat vaker geoefend hebt kun je deze oefening ook tussendoor doen, dus gewoon als je bezig bent, drie keer diep ademhalen.

Jim Gordon een expert op het gebied van trauma geeft aan dat minimaal 80% van de deelnemers in zijn trainingen na deze oefening een kalmerend effect merkt.

Tip 2: zet je prefrontale cortex aan

Mensen die last hebben van angst en paniek krijgen leren vaak de volgende techniek:

Kijk rond in je omgeving en zoek 5 dingen die bijvoorbeeld een oranje kleur hebben.

Waarom werkt dit?

Angst en stress zorgen ervoor dat je aandacht naar binnen gericht raakt. Je komt in een cirkel van gedachten en gevoelens terecht, die maken dat je aandacht meer naar binnen gericht raakt. Een klant beschreef het pas als dat ze ‘vast kwam zitten in haar hoofd’. Ze was zich nauwelijks meer bewust van haar lijf. Door je aandacht naar buiten te richten op wat je ziet en kunt voelen in je directe omgeving (bijvoorbeeld de stoel of het bureau voelen met je handen), helpt je om die cirkel te doorbreken, zodat je systeem wat kan kalmeren.

Ook bij lichtere stress kan het helpen om (1) op te merken dat je in stress zit (daar zijn we ons vaak niet zo bewust van) en (2) je aandacht naar buiten te richten op wat er in je omgeving is.

Door jezelf eerst te kalmeren, door de buikademhaling en op te merken wat er om je heen is, kun je daarna effectiever actie ondernemen.

Tip 3: Pas je prioriteiten aan

Het helpt om vervolgens te kijken ‘wat er voor je voeten ligt’. Wat moet er echt gebeuren?

Als je echt gestrest bent helpt het om dit niet als grote vragen op te vatten, maar je vooral te richten op de dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld een wandelingetje maken, zorgen voor een lunch, dat ene mailtje sturen. Daar kun je dan vervolgens je aandacht op richten.

Op momenten dat je meer helderheid hebt kun je ook eens kijken naar het grotere geheel. Wat moet er in deze aangepaste omstandigheden echt gebeuren? Welke dingen kunnen blijven liggen? Hoe zorg ik dat ik mentaal, fysiek en emotioneel gezond blijf? Waar kan ik het meest van waarde zijn?

Dit proces van herprioriteren kan je ook helderheid geven.

Tip 4: gebruik je eigen-wijsheid

Wat zijn technieken die jou helpen om met stressvolle situaties om te gaan?

Waarschijnlijk weet je al wat jou helpt om stress te verminderen. Ik weet dat voor sommige mensen hardlopen geweldig werkt. Voor anderen is gezonde voeding op momenten van stress van groot belang. Het is interessant om te kijken welke zaken jou in het verleden hebben geholpen om met stress om te gaan. Deze wijsheid kun je benutten in situaties waar je stress tegen komt.

Tot slot:

We weten niet wat er de komende tijd op ons af zal komen. Dat geldt voor het Corona virus, maar ook voor alle andere dingen die in ons leven spelen. Ik hoop dat deze technieken je helpen om net iets gemakkelijker door deze periode heen te komen.

Heb je behoefte aan meer technieken om met stress om te gaan, dan hoor ik het graag. Als er meer mensen zijn die hier behoefte aan hebben en ik heb de tijd dan kijk ik graag wat ik hierin kan betekenen.

Ik wens jou en je geliefden heel veel gezondheid!

Lees meer artikelen in Blog