Als je het erg druk hebt, ben je vaak geneigd om achter je bureau door te blijven buffelen. Sporters begrijpen vaak heel goed dat als je goede prestaties wilt leveren, rustmomenten juist ook van groot belang zijn. Deze momenten helpen je om te herstellen.

Uit onderzoek blijkt dat kleine rustmomenten je prestaties ophet werk doen verbeteren. Een kop thee halen of een kletspraatje met een collega kunnen je alweer nieuwe energie geven.

 Een alternatief is een drie minuten ontspanningsoefening. Voor een direct meer ontspannen gevoel kun je nu de oefening doen. Gewoon op je stoel achter je bureau.

  1. Ga goed zitten op je stoel. Je zet je voeten plat op de grond en gaat bewust tegen de rugleuning zitten.
  2. Voel hoe je op de stoel zit. Hoe je voeten de grond raken. Voel hoe je rug de rugleuning raakt.
  3. Richt je aandacht op je ademhaling. Volg je hele in en uitademing. Als je wordt afgeleid is dat geen probleem. Je brengt je aandacht gewoon weer terug waar je was gebleven: je ademhaling.
  4. Je laat de aandacht voor de ademhaling los en geniet een moment van dat je aanwezig bent op deze stoel op dit moment.
  5. Met een meer ontspannen gevoel kun je nu verder met je werk. Je kunt deze oefening zo vaak herhalen als je wilt.

Deze oefening in mindfulness hoeft maar een paar minuten te kosten, maar levert meteen een rustiger gevoel op. Mindfulness is een bewezen strategie voor stress vermindering.

Ter inspiratie nog een filmpje: Eckhart Tolle ‘one conscious breath’