Je kent ze vast wel uit tekenfilm of game: de magische drankjes. Na het drinken kun je instantaan verder met hernieuwde krachten. Tenzij je fan bent van Red Bull werkt dat in het gewone leven niet zo.

Toch zijn er ook in het echte leven kleine interventies die grote effecten hebben.

Een voorbeeld is de magische oefening in dankbaarheid. Het is eenvoudig om te doen en onderzoek laat zien dat het grote effecten heeft. Dankbaarheid beïnvloed namelijk je geluksgevoel, je veerkracht en je relaties met anderen. Naast de wetenschappelijke resultaten kun je het effect ook simpelweg in je eigen ervaring beproeven, door de volgende oefening te doen.

De oefening

Maak een lijst van dingen uit heden en verleden waarvoor je dankbaar bent (of zou kunnen zijn). Het kunnen dingen zijn die meer of minder voor de hand liggen, bijvoorbeeld dat je dankbaar bent dat je in een vrij land leeft. Je kunt ook denken aan alles wat er in je lijf (wel) goed functioneert, fijne relaties die je hebt met mensen, of het feit dat je een dak boven je hoofd hebt.

Let wel, bij dit soort oefeningen mag de innerlijke criticus zich er niet mee bemoeien. Doe de oefening voor 10 minuten en bepaal daarna pas wat je ervan vindt.

Als je de lijst hebt afgerond, neem dan een moment om te onderzoeken wat de oefening met je doet. Je zou jezelf zomaar kunnen ‘betrappen’ op een glimlach en een warm gevoel.

 

 

Oefening baart kunst.
Hoe meer je deze oefening in je dagelijks leven weet toe te passen, hoe gemakkelijker je dankbaarheid weet aan te boren en hoe meer je van de positieve effecten profiteert. Kortom hoe vaker je dit ‘magische drankje’ tot je neemt, hoe sterker het werkt. Het is een beetje als met gezond eten. Je merkt niet altijd direct het effect, maar op de langere termijn draagt het echt bij aan een goede gezondheid.

 

Voor mij is de zomer een hele mooie periode om te reflecteren op die dingen waar ik blij mee ben. Naast de lastige, moeilijke en vedrietige kanten van het leven zijn er namelijk ook veel mooie momenten. En de rust van de zomer maakt het vaak net even makkelijker om die te zien en echt te waarderen.

Wat jouw plannen ook zijn. Ik hoop dat je een hele mooie zomer zult hebben, met veel magische momenten.