De afgelopen maanden waande ik mij af en toe medewerker op een cruiseschip.

Zo een mevrouw die je ’s ochtends croissantjes serveert, ’s middags naar de juiste bus voor de excursie begeleidt en ’s avonds op een keyboard liedjes van Elvis speelt, naast een collega, die ook zanger blijkt te zijn.

Het zorgen voor Kim (nu ruim drie maanden oud) blijkt net zo veelzijdig.

Ik zorg voor de catering, ben hoofd van de logistieke operatie die ‘op bezoek bij opa en oma’ heet en zorg op gepaste momenten voor het entertainment door het schudden met een rammelaar of het zingen van ‘Dikkertje Dap’.

De werktijden van een cruisemedewerker zullen net als die van ouders niet aan de wettelijke eisen in Nederland voldoen, maar je ontdekt wel nieuwe horizonten. Hier in Utrecht gaan we niet langs tropische eilanden, maar hebben we een ontdekkingstocht binnen vier muren, met als stations, het eerste lachje en ‘oh ze grijpt haar speeltje vast’. Ik geniet zeer van de reis en het plezier om voor Kim te zorgen.

Misschien lijkt dit ver van de werkende wereld af te staan, maar ik zie veel overeenkomsten. Ook in het werk hebben we te maken met intensivering van de werkzaamheden o.a. aan universiteiten, allerlei beroep wat op ons wordt gedaan en steeds wisselende contexten. En ook ons werk vraagt om een veelheid van verschillende vaardigheden. Hier wellicht geen catering en entertainment, maar anderen mee kunnen krijgen en overzicht over je agenda houden.

Het is een hele kunst om in je werk niet te worden opgeslokt door de waan van alle dag, te voorkomen dat je werk je te veel energie kost en niet vast te lopen in bureaucratie en weerstand. Ik zie veel succesvolle mensen, die heel erg veel in hun mars hebben, maar toch tegen allerlei obstakels oplopen of het idee hebben dat het toch op een andere manier zou moeten kunnen.

Met veel plezier ben ik weer aan het werk en help ik mijn klanten om werk te doen wat ertoe doet. En dat dan op zo een manier dat je er energie van krijgt. Voor de éne klant betekent dat een nieuwe uitdaging binnen of buiten het huidige werk zoeken. Voor de ander betekent dat voorkomen dat zij leeglooptin haar werk. Zij wil graag met focus en positieve energie aan het werk zijn en als het even kan ook meer energie hebben voor het thuisfront.

Ik ben zelf altijd weer verrast door de resultaten. Na mijn verlof had ik weer een aantal update-gesprekken met mensen die in het najaar een traject hadden gedaan. Eén klant heeft een nieuwe baan buiten de wetenschap gevonden. Een andere klant haar werkweek terug weten te dringen tot kantooruren en, nog veel gaver, ze heeft veel meer het idee zinnige dingen te doen en ploft ’s avonds niet meer uitgeblust op de bank.

Wil jij misschien ook een stap zetten? Op dit moment heb ik nog drie plekken voor coaching. Heb jij een vraag waar je mee aan de slag wilt en denk je ‘dat is misschien wel iets voor mij?’, aarzel dan niet om een reply te sturen op deze mail. Ik ga dan graag vrijblijvend met je in gesprek om te kijken of coaching op dit moment bij je past.