Ben jij ook zo druk met de laatste loodjes voor de kerstvakantie? Als ik de afgelopen weken deze vraag stel in mijn trainingsgroepen dan stak zeker drie kwart van de deelnemers hun hand op. Hun bureau en vooral hun mailbox staat vol met urgente klusjes, die zij of anderen in hun omgeving voor het einde van het jaar nog snel even willen afronden.

De trekkracht van urgentie

Ondanks dat ze voor hun gevoel eigenlijk geen tijd hebben zitten ze er wel: de helden!

Een moedige keuze, want juist als je heel druk bent krijg je al snel het gevoel dat alles heel belangrijk is. Dat je taken vooral snel moet afronden. En met de kerstvakantie in het vooruitzicht is het heel makkelijk om te denken ‘nog even doorzetten en dan is het klaar’. Ik noem dat de trekkracht van urgentie. Voor dat je het weet zit je erin en is het heel moeilijk om er weer uit te stappen.

Een stapje terug

Juist als je heel druk bent is belangrijk om af en toe een stap terug te doen. Door de focus op urgente taken verlies je namelijk al snel het overzicht. Je bent geneigd om alle urgente taken direct op te pakken (dan zijn ze maar gedaan), daardoor kun je de dingen die echt van belang zijn zomaar uit het oog verliezen.

Een adempauze nemen

Een van de dingen die van wezenlijk belang zijn is om af en toe even een adempauze te nemen. Wanneer je het zo druk hebt, heb je daar voor je gevoel helemaal geen tijd voor. Een wonderlijke constatering, want als je met de auto rijdt en je tank is bijna leeg, maak  je tijd om te tanken. Je weet, dat als je dat niet doet, je op gegeven moment stil komt te staan.

Drie manieren om even afstand te nemen: 

Even ademhalen en momenten van welzijn en reflectie inbouwen; perfecte manieren om met frisse energie je werk slimmer in te richten.

Adem halen:de eenvoudigste manier is letterlijk even adem te halen. Stop 1 minuut met je werk en haal drie keer bewust adem naar je buik. Onderzoek laat zien dat kleine ademhalingsoefeningen direct een effect hebben op je lijf. Het loont dus om een moment stil te staan.

Momenten van welzijn:een andere manier is om in een hele drukke periode prettige momenten in te bouwen. Dat kan zijn door even een lekkere kop thee te drinken, iets te doen waar je zin in hebt, een rondje te lopen of even te kletsen met een collega. Dit soort momenten zijn van wezenlijk belang. De kunst is wel dat het niet een ‘moeten’ wordt, nog een ding op je to-do-lijst waar je alleen maar stress van krijgt.

Reflectietijd: wanneer je de ruimte neem om goed te reflecteren op je werk, kan je dat op allerlei gebied heel erg goed helpen. Het helpt je om dingen met een frisse blik te zien, inspiratie op te doen voor je onderzoek, slimme prioriteiten te stellen en Harvard onderzoek laat zien dat reflectie een factor is die leren enorm kan versnellen. Allerlei argumenten om geregeld een moment van afstand in je werk in te bouwen.

De waarde van reflectie

Aan de start van mijn trainingsbijeenkomsten zat zeker 60% er gehaast en vermoeid bij. Eigenlijk hadden ze geen tijd om deze dag te volgen. Aan het einde van de bijeenkomst zijn ze echter heel blij dat ze toch gegaan zijn. Argumenten die ze hiervoor geven:

  • Echt even een dag voor mezelf.
  • Ik ben opnieuw opgeladen.
  • Nuttig om nieuwe inzichten op te doen.

Sommigen vertrekken met een nieuw actieplan, anderen plukken de vruchten van een jaarlang leiderschapstraject en vertrekken met een paar aanscherpingen en het idee dat ze al op de goede weg zitten. In ieder geval hebben ze allemaal frisse energie opgedaan.

En dat is wat ik jou ook gun deze drukke periode voor de kerst en met alle feestdagen in het vooruitzicht: de mogelijkheid om even afstand te nemen, nieuwe energie op te doen en met voldoening en plezier aan het werk te zijn.

Ik wens je alvast fijne feestdagen en een hele mooie start van het nieuwe jaar.

 

Lees meer artikelen in Blog