Hoe zorg ik dat ik aan de universiteit een vaste aanstelling krijg? Ik wil graag meer zichtbaarheid, maar hoe pak ik dat aan? Netwerken is heel belangrijk, maar met wie moet ik netwerken en op welke manier pak ik dat aan?

Dit zijn een aantal vragen die aan de orde kwamen in de workshop Check je loopbaan van het Letteren Vrouwennetwerk van de Universiteit Groningen (LVN). Tijdens de workshop keken we onder andere met de loopbaan-thermometer naar de tevredenheid over de huidige werkplek en met een fysieke oefening hebben we de toekomst over één of vijf jaar onderzocht. Dat laatste leverde een deelnemer een verassend inzicht op. Ondanks dat ze niet het onderzoek kon doen dat ze graag wilde, zag ze zichzelf in de toekomst met veel plezier onderwijs geven. De uitkomst gaf haar rust.

In hun loopbaan komen vrouwen specifieke obstakels tegen. Uiteraard hebben wij hier ook aandacht aan besteed. Gebrek aan zichtbaarheid is één van die obstakels waar we mee aan de slag zijn gegaan. Dit zorgt ervoor dat je over het hoofd gezien wordt voor interessante projecten en kansen op leuke banen mist. Een oorzaak van gebrek aan zichtbaarheid is dat veel vrouwen geneigd zijn zich meer op de inhoud en kwaliteit van hun werk richten. Ze vergeten daarbij dat het belangrijk is om ook te netwerken en zichtbaar te zijn met je resultaten.

Hoe pak je dit nu aan? Een deelnemer was op zoek naar een vaste aanstelling. Ze zag heel veel mogelijkheden, waardoor ze niet van start ging met actie ondernemen. Door de focus te leggen op de plekken waar ze het liefste zou willen werken, kreeg ze meer richting. Hiermee kon ze bepalen met wie het interessant was om een netwerkgesprek aan te gaan. ‘Spreek vooral je ambitie uit’, was de tip die ze vanuit de groep meekreeg.

Het leuke aan een trainingsgroep met vrouwen, is dat er al snel een vertrouwde sfeer is. Al snel hielpen deelnemers elkaar met het vinden van oplossingen. Het eerste netwerkgesprek werd meteen ter plekke geregeld, doordat één deelnemer een ander met een interessante netwerkpartner in contact ging brengen.

Na afloop van de workshop waren de deelnemers enthousiast. Op het evaluatieformulier gaven ze aan dat ze praktische tips en inzichten hadden gekregen en dat ze daarnaast ook andere leuke vrouwen binnen de universiteit hadden ontmoet.

Linda van der Wal geeft coaching en training over communicatie, loopbaan, invloed en leiderschap. Ze is expert op het gebied van loopbaan en functioneren van vrouwen aan universiteiten. Tevens is ze bestuurslid van het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies, dat zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen in de wetenschap.