Heb jij wel eens last van twijfels? Ben je te streng voor jezelf? Of zit je jezelf in de weg met negatieve gedachten? Dan ben je niet de enige. Het merendeel van de mensen heeft weleens last van zelfkritiek. Wil jij jezelf versterken? Leer dan je innerlijke fan kennen.

Veel mensen leggen de lat voor zichzelf erg hoog en zijn daardoor heel kritisch op zichzelf. Natuurlijk is het waardevol om ambities te hebben en kun je veel leren van opbouwende kritiek. Tegelijkertijd kun je ook je eigen ergste vijand zijn. Negatieve gedachten kunnen er voor zorgen dat je niet lekker in je vel zit, gespannen bent en uitdagingen vermijdt omdat je bang bent om te falen. Dat is zonde, want vaak zouden we voor anderen lang niet zo streng zijn, als dat we voor onszelf zijn.

De strenge kritische woorden, die we tegen onszelf zeggen, zijn afkomstig van de innerlijke criticaster. Deze is er een ster in om je naar beneden te praten en te laten zien wat je niet goed doet. De verhalen van de innerlijke criticaster lijken vaak te kloppen, maar als je goed luistert is het geen opbouwende, maar destructieve kritiek. De woorden van deze stem laten je niet zien hoe je het de volgende keer beter kunt doen, maar veroordelen je voor wat je verkeerd doet.

Gelukkig is deze strenge, kritische stem, niet het enige alternatief. We kennen ook allemaal de positieve woorden die in ons hoofd opkomen als we net een mooi succes hebben geboekt of de zinnen die ons opbeuren als het even tegenzit. Dit is het geluid van de innerlijke fan.

De stem van de innerlijke fan moedigt je aan om het beste uit jezelf te halen. Hij helpt je om te leren van je fouten, maar zorgt er ook voor dat je geniet van je successen.

Als jij je kracht wilt versterken helpt het om te weten wie er aan het woord is. Merk je dat je negatieve gedachten hebt? Dan heeft je innerlijke criticaster ongetwijfeld het woord. Vraag jezelf op die momenten eens af wat je innerlijke fan daar tegenover zou zetten. Wat zijn de positieve bemoedigende woorden die deze stem tegen je zou zeggen? Nu je je bewust bent van beide stemmen heb je de keuze: naar wie wil jij luisteren?

P.s.: hoewel het niet altijd eenvoudig is, om in het moment te schakelen, kun je jezelf er wel degelijk in trainen. Start je (werk)dag bijvoorbeeld eens door drie bemoedigende gedachten van je fan te noteren. Op die manier versterk je de fan in jezelf.