Wil jij doen waar je hart ligt? Zou vaker willen doen wat er voor jou echt toe doet? En wil je meer passie in je werk?

Meestal weet je wel wat je graag zou willen doen, als je maar niet zo een drukke baan had, een lastige leidinggevende en zo veel verplichtingen. Het lijkt alsof er helemaal geen ruimte is om je hart te volgen en te doen wat jou echt raakt.

Het probleem is een gedachtefout. Om je hart te kunnen volgen, moet dat in één keer helemaal en bij voorkeur nu. Dat vraagt een radicale omslag. Doordat het zo een grote omslag vraagt wordt het schier onmogelijk. Want je hebt nog steeds een inkomen nodig, moet voor je kinderen zorgen en durft zo een grote stap helemaal niet te nemen.

De oplossing is om je wens te vertalen naar kleine stappen. Stel jezelf de vraag wat je nu deze week zou kunnen doen om een klein beetje meer je hart te volgen en te doen wat jij graag wilt? Ter inspiratie een paar voorbeelden uit mijn trainings- en coachingspraktijk:

Zo heeft Joyce een gesprek met haar leidinggevende aangevraagd om te laten weten dat ze graag meer wil in haar werk. Het resultaat was een assesment bij het loopbaancentrum van de universiteit om te kijken wat ze in huis heeft. Een half jaar en een stage later heeft ze een nieuwe baan, waar ze helemaal op haar plek is.

Piet was voortdurend aan het overwerken, waardoor hij geen tijd had om op de motor rond te toeren. Eén van de dingen waar hij zo druk mee was, was het oplossen van storingen aan machines. Door een handboek voor storingen te schrijven en een deel van het werk over te dragen aan een jonge collega hield hij een paar uur in de week over, waardoor hij eindelijk op de motor kon gaan zitten.

Marjet wilde graag meer creatief bezig zijn, maar dat kon niet in haar huidige functie. Wel zag ze dat jonge onderzoekers op haar werk worstelden om hun proefschrift mooi vorm te geven. Daar is ze op in gesprongen door hen te helpen, zodat ze haar creatieve kant meer de ruimte kon geven.

Doen waar je hart ligt vraagt niet altijd meteen om grote acties, zoals je baan opzeggen en wat anders gaan doen. Vaak kun je binnen je huidige werk of in je vrije tijd acties ondernemen, waardoor je meer je hart kunt volgen. Het resultaat is dat je niet alleen meer bezig bent met denken over je hart volgen, maar dat je stappen zet om het te doen. En wie weet waar al die kleine acties toe kunnen leiden? Een grote reis begint altijd met de eerste stap.

Vond je dit artikel interessant? Abonneer je dan op mijn gratis E-zine, zie rechts bovenin op deze site.