Travel broadens the mind

Van 24 tot 29 juni ben ik in Bejing voor de Schouten Global Professional Conference. 180 trainers, adviseurs en opleidingsmanagers uit Nederland, Rusland, Polen, Zwitserland en de V.S. komen bij elkaar om elkaar te ontmoeten, te professionaliseren en te internationaliseren.

 

 

Ontmoeten: 180 collega’s uit de hele wereld

Een franse documentaire maker en de NOS correspondent in China: ik ben nog geen dag in Beijing en heb al twee bijzondere ontmoetingen meegemaakt en veel leuke collega’s gezien. Vandaag begint de conferentie officieel dus ik ben benieuwd.

Professionaliseren: leiderschap, organisatieontwikkeling en cultural awarness

We starten vandaag met aandacht voor ‘cultural awareness’. In Nederland heb ik de Intercultural Readiness Check ingevuld. Ik dacht dat de score laag uitviel. Het is alweer een tijd geleden dat ik tussen de 7,5 en 5,5 haalde :-), maar dat blijkt nog steeds bovengemiddeld te zijn. Straks gaan we verder op onderzoek wat het betekent om met andere culturen samen te werken.

Verder staan de thema’s leiderschap en organisatieontwikkeling op het programma. Uiteraard in een internationale context.

Internationaliseren: over de grenzen heen kijken

Het trainingsvak verandert snel. Door de nieuwe technologie is het mogelijk om plaats en tijd onafhankelijk te werken en te leren. Ik zit nu om 8:30 in Beijing dit blog te tikken, terwijl het in Nederland 2:30 is en gisteren heb ik nog even bijgepraat met het thuisfront via Skype. Dat geeft ontzettend veel mogelijkheden om leren ook meer op de werkplek te integreren.

Het werken met nieuwe technologische mogelijkheden en in een mondiale economie vraagt ook veel vaardigheden. Ik merk het bij een klant die veel internationaal werkt. Een Italiaan vraagt een andere aanpak dan een Amerikaan, terwijl je als persoon en bedrijf bepaalde Nederlandse waarden wilt behouden. Dit vraagt dan ook gevoeligheid voor culturele verhoudingen en goede communicatievaardigheden. Internationaal werken is voor mij nog ver weg (hoewel ik reizen boeiend vind). Ik ben benieuwd welke rol ik hierin kan spelen als zelfstandig trainer uit Utrecht.