Een tijdje geleden gaf ik een training aan leidinggevenden. We zaten om 9 uur ’s ochtends bij elkaar en iedereen was moe. Twee hadden net drie dagen op een internationale beurs hun bedrijf gepromoot. Een ander had tot ’s avonds laat door gewerkt om een nieuw product te promoten. En toch zaten ze de volgende dag keurig op tijd klaar voor de training.
Je kunt dat natuurlijk doorzettingsvermogen noemen en ik was zeker blij dat iedereen er was. Tegelijkertijd is het raar, dat we ongeacht het harde werken, door blijven gaan. Voor goede prestaties heb je rust nodig. Sporters weten dat heel goed. “In de slaap wordt de wedstrijd gewonnen”, was een wijsheid die één van de deelnemers deelde.
Voldoende rustmomenten nemen is niet alleen van belang voor sporters. Ook wij, met een ‘gewone’ kantoorbaan, hebben loze tijd nodig. Niet alleen om te herstellen, maar ook om nieuwe energie, inspiratie en motivatie op te doen. De beste ideeën komen vaak op de meest onverwachte momenten. Maar daar is wel ruimte (in je hoofd) voor nodig.
In de drukte van alle dag proberen we vaak alles zo snel en efficiënt mogelijk af te handelen. Daardoor houden we weinig tijd over voor rust, bezinning en ‘gewoon even niks’. En dat is nu juist wat ik alle hardwerkende Nederlanders zo ontzettend gun.
Tijdens de training hebben we de tijd genomen om heerlijk uitgebreid te lunchen. Toen we afronden om weer aan de slag te gaan, gaven de deelnemers aan, dat juist deze lunchtijd voor hen zo waardevol was. “Anders nemen we hier zelden de tijd voor”, aldus één leidinggevende. “Juist dat gewone contact van mens tot mens is heel belangrijk”, vulde een ander aan.
De winst van dit rustmoment zonder doel was duidelijk voelbaar. Alle inzichten en emoties hadden de kans gekregen om te zakken. De leidinggevenden hadden een rustiger gevoel en waren weer opgeladen voor het laatste deel van de training. In deze middag kwamen praktische, leuke ideeën naar boven, die ze meteen in hun werk konden gebruiken.
We zijn vaak geneigd om voortdurend door te gaan. Juist rustmomenten waarin je ‘even niks hoeft’ zijn van groot belang. Ze geven je nieuwe energie, helpen je herstellen en bevorderen je creativiteit. Mijn tip van deze maand is dan ook om je niet schuldig te voelen en te genieten van een break in al het harde werken. Juist dat levert meer resultaat op, dan voortdurend door blijven gaan.