Gebruik de bluflijst om je prestaties over het voetlicht te krijgen.

Sta jij al snel met je mond vol tanden als je gevraagd wordt naar je successen? Is het gemakkelijker om te bedenken wat je (nog) beter kunt doen, dan te zeggen wat je hebt gepresteerd? En zie je dat anderen veel gemakkelijker laten zien wat ze in huis hebben en daardoor veel meer gewaardeerd lijken te worden? Dan zou de bluflijst weleens wat voor jou kunnen zijn. Deze oefening heeft al vele mensen geholpen om voor te bereiden op een beoordelings- of sollicitatiegesprek, maar is ook in allerlei andere situaties bruikbaar.

Veel medewerkers, die ik tegenkom, vertellen gemakkelijk over wat ze beter kunnen doen, dan dat ze laten zien waar zij nu echt een kei in zijn. Daardoor blijft vaak onderbelicht wat ze eigenlijk in huis hebben. Als je vergeet te vertellen waar je goed in bent, kan het zomaar zijn dat je over het hoofd wordt gezien voor die leuke nieuwe klus of dat je niet de waardering – lees salarisverhoging – krijgt waar je eigenlijk wel recht op zou hebben.

Een hulpmiddel om je prestaties meer over het voetlicht te brengen is de bluflijst. Je schrijft tien stippen op een rijtje en vult deze in met prestaties waar je trots op kunt zijn. Het kan zijn dat je aan een prestigieus congres hebt deelgenomen, een mooi rapport hebt geschreven of een nieuw systeem hebt geïmplementeerd. Laat je bescheidenheid en je kritische stem thuis en noteer uit de losse pols welke dingen jij hebt neergezet in de afgelopen periode.

De bluflijst is heel goed bruikbaar als je een beoordelingsgesprek in je agenda hebt staan of als je naar een netwerkborrel gaat, waarvan je weet dat anderen gemakkelijk hun successen naar voren brengen. Je hoeft de lijst niet mee te nemen naar het gesprek. Hij heeft zijn werk al gedaan. Doordat je van tevoren hebt nagedacht over wat jouw successen zijn, hoef je je hersenen niet te pijnigen op het moment dat jou gevraagd wordt wat je het afgelopen jaar hebt gepresteerd. Bovendien geeft hij je de ruimte voor een trots gevoel.

Voor veel mensen voelt het vertellen over hun successen al snel als opscheppen, maar dat is zelden het geval. Bescheiden types hebben niet snel last van borstklopperitus. Bovendien hoef je voortdurend te verkondigen wat er op jouw bluflijst staat. Je kunt je successen delen op het moment dat het van pas komt in een gesprek dat je hebt. Wanneer jij het gevoel hebt op te scheppen, wordt het vaak voor de ander eindelijk duidelijk wat je eigenlijk in huis hebt. Daarom is het niet verkeerd om jezelf wat uit te dagen. Het voelt misschien als bluffen, maar het zijn prestaties waar je trots op mag zijn.

Conclusie:

Heb jij een beoordelingsgesprek of netwerkborrel in je agenda staan of wil je überhaupt wat meer inzicht krijgen in wat je successen zijn? Maak dan een lijst met tien punten en daag jezelf uit om je belangrijkste prestaties van de afgelopen periode op een rij te zetten. Deze bluflijst zorgt ervoor dat je niet lang na hoeft te denken als iemand je vraagt wat je successen zijn. Bovendien helpt de lijst je om je niet alleen bewust na te denken over wat je beter kunt doen, maar inzicht te krijgen in wat je voor elkaar hebt gekregen. Ben je bang dat je een opschepper wordt? Vrees dan niet. Bescheiden types kunnen juist wel een snufje bluf gebruiken.

De bluflijst is één van de tips uit het nieuwe boek Kantoorgeheimen: zo krijg je invloed als je geen carrièretijger of kantoorpoliticus bent.  Wil jij ook graag invloed en trouw blijven aan jezelf? Via www.kantoorgeheimen.nl kun je gratis het eerste deel van het boek ontvangen of het boek meteen bestellen.