In drie stappen naar een overtuigend argument.

Of je nou in een werkoverleg zit, onderhandelt met een bestuurder in een ondernemingsraad of tijdens een overleg van het management team je punt wilt maken: gelijk hebben is gemakkelijker dan gelijk krijgen.

De eerste stap op weg naar overtuigend argumenteren is het kort en krachtig verwoorden van je boodschap. In Groot-Brittannië hebben ze daar een eenvoudig ezelsbruggetje voor: maak je argument SEXI. State, EXplain en Illustrate, zijn namelijk de basisingrediënten voor een overtuigend argument.

Stap 1: State

Als je wist dat je toehoorder maar één punt uit jouw verhaal onthield, wat zou dat dan moeten zijn? Met het beantwoorden van deze vraag zorg je voor focus in je verhaal. Je maakt een helder statement. Een voorbeeld: als je het management van jouw afdeling wilt overtuigen van dubbelzijdig printen op het werk, dan kan de ‘state’ van jouw argument zijn, dat dit ‘goed is voor het milieu’.

Stap 2: Explain

Veel mensen slaan deze stap over, omdat ze denken dat dat ‘toch logisch’ is. Kortom ze hebben last van de ‘vloek van kennis’. Ook bij voor jou vanzelfsprekende zaken is een uitleg van belang. Zorg daarbij dat je aandacht besteedt aan waarom jouw argument waar is en waarom dat belangrijk is. In dit voorbeeld: waarom is dubbelzijdig printen belangrijk? En waarom is het belangrijk dat jouw organisatie aandacht besteed aan het milieu? Vergeet niet je in te leven in de andere partij: wat voor mij belangrijk is, kan anders zijn, dan wat voor jou belangrijk is.

Stap 3: Illustrate

Tot slot wil je jouw punt toelichten (illustrate). Hiervoor kun je voorbeelden gebruiken maar ook feiten, statistieken, analogieën of theorieën. Dit onderdeel verlevendigt je argument en geeft je extra onderbouwing.

Als jouw boodschap een ‘statement’, ‘explanation’ en ‘illustration’ bevat, dan is je argument klaar. Hiermee kun je kort en bondig je punt maken en heb je een stevige basis om het gesprek aan te gaan. Mocht je nog een keer de draad kwijt raken in het debat; met jouw ‘SEXI-boodschap’ heb je altijd iets om op terug te vallen.

Bron en leuk om te lezen is:  Ik krijg altijd gelijk van Lars Duursma, Take Ligteringen en Job ten Bosch