Hoe zorg ik dat mijn collega’s me echt serieus nemen? Aan het woord is Martijn*, hij is net vanuit zijn voormalige team gepromoveerd tot leidinggevende.

Heel erg leuk, maar ook ingewikkeld om nu leiding te geven aan zijn zeer ervaren collega’s. Hij vind het lastig om positie in te nemen. Leidinggeven betekent dat hij niet alleen meer gezellig onderdeel is van de groep, maar ook de leiding moet nemen en grenzen moet stellen.

Martijn is niet de enige die hiermee worstelt. Ik kom het ook tegen bij medewerkers met veel ervaring, die zich ergens nog junior voelen, terwijl ze allang de expertise van een senior hebben. Jonge medewerkers, die denken dat de ouderen meer weten en oudere medewerkers, die denken dat niemand op hun mening zit te wachten.

Als je serieus genomen wilt worden is je eigen mindset van groot belang.

Een belangrijk onderdeel van het gesprek met de ander vindt in je eigen hoofd plaats. Bedenk maar eens wat het effect op de communicatie is, als je denkt dat je geen recht van spreken hebt, dat anderen meer weten dan jij en mogelijk niet op jouw inbreng zitten te wachten.

Wil je serieus genomen worden? Dan is de eerste stap om jezelf serieus te nemen. Met Martijn ben ik hier in de training mee aan de slag gegaan. Ik heb hem uitgenodigd om in figuurlijke zin ‘een jasje aan te trekken’. Dat betekent dat hij zich realiseert, dat hij leidinggevende is. Dat betekent verandering. Hij kan niet altijd aardig zijn, maar zal ook richting moeten geven en grenzen moeten stellen.

Martijn leefde zich in in zijn nieuwe rol. Het was even balanceren om de juiste verhouding te zoeken. Leidinggeven betekent ook niet dat er een grote afstand hoeft te zijn (en dat je nooit meer gezellig kunt kletsen met je collega’s). Voor de andere deelnemers in de training was het effect subtiel, maar direct zichtbaar in zijn houding. Martijn zat iets rechter op, hij stelde niet meer alleen vragen, maar zei ook wat hij wilde en hij praatte net wat duidelijker.

Een paar weken later sprak ik Martijn opnieuw. Hij had nog steeds geen colbertje aan, maar in zijn hoofd was de knop definitief omgegaan. En met effect, zijn collega’s luisterden beter naar hem en hij voelde zichzelf veel steviger in zijn leidinggevende rol.

Heb jij er ook last van dat je niet serieus (genoeg) wordt genomen?

Onderzoek dan eens je eigen mindset. Zet je twijfels aan de kant en richt je op wat jij hebt bij te dragen. Trek letterlijk of figuurlijk een jasje aan. Kijk hoe dat voelt en merk op hoe dat verschilt van je natuurlijke houding. Door jezelf serieus te nemen in je expertise en bijdrage verandert je gedrag vaak maar subtiel, maar het effect is meestal vele malen groter.