“Dat eerste uur voor jezelf, dat is verschrikkelijk inspirerend.” Aan de telefoon heb ik Angela. Ze werkt bij een bibliotheek. Een dagelijkse dag vult zich vanzelf, maar ze komt niet toe aan de dingen die ze eigenlijk wil doen. Via de mail komen er nieuwe opdrachten aan, een collega loopt nog even binnen en dan moet ze naar een vergadering. Het gaat eigenlijk prima, maar toch knaagde er iets bij haar. Ze heeft allerlei ideeën over hoe dingen beter en anders kunnen, maar ze komt er zelden aan toe om haar ideeën echt uit te werken. Terwijl in de bibliotheek juist wel behoefte is aan innovatie.

De vorige keer dat ik haar sprak heb ik haar een gouden tip gegeven. Een tip die ik zelf ooit kreeg. Hij heeft mij vaak geholpen. En ik hoor geregeld van mensen dat hij hen ook helpt.

De gouden tip is om het eerste uur van de dag te besteden aan iets wat jij echt belangrijk vindt. Het eerste uur van de werkdag is vaak het uur waarop je concentratie het hoogst is. In dat eerste uur kun je veel gedaan krijgen. Vaak gaat dat uur op aan binnenkomen, je werk organiseren en mails lezen. Prima om te doen, maar niet de beste manier om je frisse energie te besteden.

Om je gouden eerste uur van de dag echt effectief te maken bedenk je de dag tevoren wat je dat uur gaat doen. Zorg dat het een hapklare klus is waarmee je direct aan de slag kunt. Je hoeft dan ’s ochtends niet meer na te denken en je kunt meteen van start.

Misschien denk jij nu dat dit voor jou niet mogelijk is. Zo dacht Esther er ook over. Zij geeft leiding aan secretaresses. Die stellen haar gedurende de dag veel vragen. “Het wordt heel lastig om het eerste uur voor mijzelf te houden”, gaf ze aan. Na afloop van ons gesprek heeft zij met de secretaresses gesproken. Ze starten de dag met 10 minuten koffie. Daar kunnen ze belangrijke vragen stellen, daarna start Esther met haar gouden uur en is de afspraak dat ze niet wordt gestoord.

Michel is docent en op dagen dat hij onderwijs moet geven lukt het hem vaak niet om de tip toe te passen. “Geen probleem, dan doe je het op die dag niet”, heb ik hem gezegd. Op andere dagen werkt het echter prima. Ellen gaf aan dat ze een uur lang vond. Nu heeft ze er een half uur van gemaakt.

Om de tip voor jou te laten werken kun je hem aanpassen aan jouw omstandigheden. Is een uur te lang? Kies dan voor een half uur. Lukt het niet iedere dag? Kies dan een paar dagen waarop je het wel doet. Is de omgeving te druk? Misschien kun je dan je eerste uur thuiswerken. Om de tip voor jou te laten werken kun je hem aanpassen aan jouw omstandigheden. Kortom je kunt jouw gouden uur zo inrichten, dat het voor jou goed werkt.

Een taak afronden geeft mensen een tevreden gevoel over hun werkdag. Het benutten van het gouden uur, zorgt dat je aan het begin van de dag al een taak hebt afgerond. Hoe zou het zijn als je daarbij ook nog aandacht kunt besteden aan iets wat jij echt belangrijk vindt? Voor Angela werkt het heel goed. Nadat ze de tip een week lang heeft toegepast is ze enthousiast. Ze heeft aardig wat onderzoek op internet kunnen doen en heeft inmiddels een lijstje met ideeën. Komende week gaat ze één van die ideeën verder uitwerken, zodat ze deze na haar vakantie aan haar collega’s kan presenteren. 

Lees meer artikelen in Blog