Wat doet er voor jou toe?
Wat is voor jou echt belangrijk?
Waar wil je ruimte voor maken?

Deze vragen legde ik een paar weken geledenvoor aan de deelnemers van mijn Leiderschapsevent ‘Doen wat er toe doet’.

In ons werkende leven zijn we vaak zo druk dat we er niet aan toe komen om echt eens op deze vragen te reflecteren. Te bedenken wat voor ons echt relevant is en hoe je daar al is het maar een beetje (meer) tijd voor kunt maken.

Linda van der Wal event coaching januari 2019
Een inspirerend event ‘Doen wat er toe doet’ – 17 januari 2019

Tijd voor reflectie

Als je 5 minuten de tijd hebt, kun je net als de deelnemers van mijn event even gaan zitten en brainstormen, mindmappen of tekenen, terwijl je deze vraag op je in laat werken. Het levert vaak al snel interessante resultaten op. Een mooie focus voor het nieuwe jaar.

De antwoorden zijn vaak uiteenlopend. Ze kunnen op verschillende niveaus liggen: de inhoud, het proces, maar ook de houding waarmee je dingen doet.

Artikel schrijven of lunchwandeling maken

Wie weet liggen de antwoorden voor jou in de inhoud van je werk. Bijvoorbeeld eindelijk dat artikel afmaken, of de tijd nemen om een nieuw idee uit te denken. Misschien vraagt het proces bij jou ook aandacht en wil je tijd zorgen dat geregeld een adempauze neemt of tijdens de lunch een kleine wandeling maakt.

Met welke houding doe jij je werk?

Waar we vaak niet aan denken, is dat je ook een bepaalde kwaliteit kunt cultiveren. De houding waarmee je dingen doet is net zo relevant als de dingen die je daadwerkelijk doet.

Gedreven, slimme mensen zijn vaak sterk gefocussed op de inhoud. De rationele, ambitieuze en verantwoordelijke zitten bij ons vaak aan het stuur. Minder ruimte krijgen onze levensgenieter, humoristische en luchtige kant.

Een scheutje extra plezier in je werkdag

Je kunt natuurlijk doelen stellen op de inhoud, maar je kunt ook een bepaalde kwaliteit cultiveren. Net als in een tuintje kun je vooral water geven aan resultaatgerichtheid, maar je kunt ook zachtheid of gemak wat meer aandacht geven. Natuurlijk hoef je de andere kwaliteiten dan niet weg te laten. Zie het maar als een klein scheutje koffiemelk in een kop koffie.

Hoe zou het zijn als je klein scheutje mildheid of plezier zou toevoegen aan je werkdag?

Start met een hele kleine actie

Voor mij is het altijd belangrijk om de grote ideeën ook te verbinden aan hele praktische acties. Je kunt nog zoveel mooie plannen hebben, als je er niks mee doet merk je er weinig van.

Grote veranderingen zijn vaak lastig vol te houden. Kleine acties zijn veel gemakkelijker vol te houden en daarmee bereik je over tijd met veel meer gemak echte koerswijzigingen.

Heb jij net even achter over hebt geleund om na te denken over wat er voor jou echt toe doet? Dan kun je nu meteen kijken of je één mini-actie kunt bedenken waarmee je vandaag aandacht kunt geven aan wat voor jou echt belangrijk is.

Dankbaarheid

Kijken naar wat je nog neer wilt zetten is altijd goed om te doen.  Tegelijkertijd is het ook goed om te zien wat er al is. Onderzoek laat zien dat dankbaarheid heel veel positieve effecten heeft op je welbevinden. Stilstaan bij de kleine en de grote dingen die het leven de moeite waard maken is enorm krachtig.

Het leiderschapsevent ‘Doen wat er toe doet’, was voor mij zo’n prachtige mijlpaal. Samen met 40 deelnemers vierde ik een inhoudelijk feestje ter ere van mijn 15-jarig bestaan als zelfstandig trainer en coach.

Ik ben ontzettend dankbaar voor alle mooie mensen met wie ik heb mogen werken en voor jou als lezer van dit e-zine.

PS: Kun jij wel een steuntje in de rug gebruiken om in 2019 ruimte te maken voor wat echt belangrijk is? Stuur me dan gauw een mailtje, en dan plannen we een vrijblijvend online adviesgesprek in.