Heel veel mensen hebben gave ideeën, willen graag iets bijdragen en willen dat vooral op hun eigen manier in de wereld zetten. Dus niet met allemaal blabla, maar vol met inhoud op een manier die echt bij ze past. En natuurlijk wel op zo’n manier dat het ook echt impact heeft.

Tijdens het event Leiden met lef – no guts, no glory gingen we in een kleine groep met dit thema aan de slag. Volop persoonlijke aandacht dus, met ruimte om echt van elkaar te leren.

Leiden met lef – gave ideeën op de flapover

Leiden met lef - gave ideeën op de flapover

Ik heb de deelnemers gevraagd om hun tips op te schrijven. Ter inspiratie heb ik 4 van hun adviezen uitgewerkt.

1. Wees niet bescheiden, laat zien wie je bent en wat je bereikt hebt

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Onder dat motto houden veel mensen zich klein. Keer op keer zie ik in trainingen dat het helemaal niet arrogant overkomt als ik mensen uitdaag om echt te laten zien wat ze cool vinden. Juist niet! Anderen vinden het steevast een plezier om naar deze succesverhalen te luisteren.

Probeer het eens uit en vertel iemand over iets cools wat je hebt bereikt. Is dat nog te spannend? Vier je succes dan voluit met jezelf.

2. Luister eens naar jezelf. En dan echt hè! Zonder die afbrekende stemmetjes

Een mooi advies en ook vreselijk ingewikkeld. Want hoe zet je ze nou uit, die afbrekende stemmetjes? Gelukkig zijn er volop technieken die je kunnen helpen om die stem om te buigen.

Je eigen geest hoeft niet langer je grootste criticaster te zijn, maar een fijne vriend.

De deelnemers van het event ‘Leiden met Lef’

Leiden met lef - de deelnemers

3. Het kan klein beginnen

Groot, groter, grootst. Een misverstand dat ik vaak tegenkom, is dat plannen of veranderingen groots en meeslepend moeten zijn. Maar is dat wel zo? Vaak zijn de grote wijzigingen gedoemd te mislukken. Na een week ligt je ambitieuze sportschema in de prullenbak en is je nieuwe methode voor timemanagement compleet de mist in gegaan.

Stapsgewijze kleine veranderingen klinken niet zo sexy, maar leveren vaak veel meer op. Dat komt omdat je ze gemakkelijker kunt volhouden en ze zo tot gewoontes maakt die blijvend effect hebben.

Volgens universitair docent Christine was het event ‘een kadootje’

Voelt als een kadootje Leiden met Lef Christie

4. Tijd en ruimte voor jezelf is geen luxe maar noodzaak

Vrijwel niemand staat meer met zijn auto en een lege tank langs de kant van de weg. Toch zijn er heel veel mensen die hun eigen accu leeg laten lopen, omdat ze geen tijd hebben om bij te tanken.

Maar zonder goede brandstof – in de vorm van inspiratie, ontspanning en overzicht – loop je vast. Dus heb jij behoefte aan een scheutje inspiratie of kan je wel wat hulp gebruiken om slimmer te werken? Aarzel dan niet om me een berichtje te sturen.

Meer ideeën over hoe je met meer leiderschap veel meer uit je baan kunt halen, lees je in mijn uitgebreide blog Leiden met Lef.

 

Het was trouwens zó warm tijdens het event…. Dat maakte van elk masterplan rocket science 😉