Vroeger was ik helemaal niet zo van die technische snufjes. Mobiele telefoon? Nergens voor nodig. Pas in 2003 bij de start van mijn eigen bedrijf schafte ik mijn eerste mobieltje aan. Maar inmiddels ben ik helemaal om. Ik merk hoeveel handigheidjes er zijn die mijn leven zo veel gemakkelijker maken.

In dit e-zine deel ik een aantal van mijn favoriete gadgets en tools, die zorgen dat ik niet alleen eenvoudiger mijn doelen kan bereiken, maar vooral ook met meer gemak en lol bezig ben. Wie weet dat er iets bij zit wat je zelf wilt uitproberen, of herken je een eigen favoriet. Natuurlijk ben ik altijd in voor nieuwe tips, dus ik vind het leuk als je jouw favorieten ook met mij deelt.

Tip 1: eenvoudig afspraken maken met Timetrade

Zit je vaak te puzzelen met je agenda? Moet je veel afspraken inplannen? Krijg je niet altijd een snelle reactie? En heb je soms opeens een dubbele afspraak omdat je dezelfde optie bij meerdere mensen hebt uitstaan?

Met de online tool Timetrade behoort dat gepuzzel tot het verleden. Via hun site kunnen anderen gemakkelijk een afspraak met je inplannen, natuurlijk alleen op de tijden die jij daarvoor beschikbaar stelt. Heeft de ander een afspraak ingepland? Dan krijg je meteen een bericht in je mailbox en verschijnt de afspraak direct in je agenda.

Het enige nadeel is dat Timetrade niet werkt voor afspraken met groepen. Daarvoor gebruik ik zelf graag datumprikker, maar Supersaas (een variant op Timetrade) biedt daar ook mogelijkheden voor.

Tip 2: nooit meer je sleutelbos kwijt

Af en toe zit ik met mijn hoofd ergens anders en vergeet ik waar ik mijn sleutelbos heb neergelegd. Meestal gebeurt dat op een moment dat ik toch al haast heb. Mijn vader heeft overigens precies hetzelfde probleem .

Toen ontdekte ik Tile. Een kleine bluetooth hanger voor aan je sleutelbos. Ben je hem kwijt? Dan laat je via je mobiel eenvoudig een geluidje afspelen en heb je hem zo weer te pakken. Ook handig voor als je je telefoon kwijt bent en deze staat op stil. Een druk op de tile en je telefoon speelt een vrolijk muziekje af.

Op de site van Tile kun je zien dat er ook gestolen en verloren portemonee’s, fietsen en camera’s mee terug gevonden worden. Enige nadeel is dat je zelf binnen een bepaalde radius van het voorwerp moet zijn om het geluid te laten afspelen. Maar als je echt iets kwijt bent is er een online community, die kan helpen om het terug te vinden. Gelukkig heb ik dat nog nooit nodig gehad.

Tip 3: je online geheugen altijd bij de hand

Een leuk artikel, een ingeving, een interessante quote, al die dingen kun je kwijt in het online notitieboek Evernote. Je hebt er toegang toe op je mobiel, je tablet en je computer, waar je vervolgens al je aantekeningen met de zoekfunctie eenvoudig terug kunt vinden. Ik vind het heel handig voor losse ideeën op allerlei gebied, zoals recepten, ingevingen voor mijn e-zine en research voor nieuwe trainingsthema’s.

Je hoeft je nooit meer af te vragen in welk notitieboek je moet gaan zoeken of waar je dat papiertje nu weer hebt neergelegd. En je hoeft al je ingevingen ook niet meer in je hoofd op te slaan. Evernote wordt eenvoudigweg je digitale geheugen, waar je alles in een handomdraai weer terugvindt.

Ik hoor overigens van klanten dat ze als alternatief OneNote van Microsoft gebruiken. Dat schijnt ook heel goed te werken.

Tip 4: altijd al een studie aan de universiteit van Berkley California willen doen?

Voor mij was dat altijd wel een stiekeme droom en vorig jaar kwam hij zomaar uit. Ik volgde de fantastische cursus The science of happiness over positieve psychologie. De lessen werden gegeven door toppers in het vakgebied, waardoor ik bijvoorbeeld zomaar bij een van mijn favoriete onderzoekers Barbara Fredrickson aan tafel zat. Mijn klasgenoten woonden verspreid over de hele wereld.

Ik vond het een geweldige ervaring en ik hoefde er niet eens de deur voor uit. Op elk moment dat ik zin had volgde ik eenvoudig mijn lessen via het online platform Edx.org. Nog een bonus: het is nog volkomen gratis, tenzij je graag een certificaat wilt. Dat kost 49 dollar.

Naast Edx zijn er veel andere aanbieders van dit soort MOOC’s (Massive Online Open Course), zoals Coursera en de Khan Academy. Edx is voorlopig mijn favoriet en ik ben nu met veel plezier een cursus Existential Well-being Counseling van de KU Leuven aan het volgen.

Tip 5: meer concentratie en rust

Onderzoek wijst uit dat mindfulness (oftewel meditatie) grote voordelen heeft, van verbeterde slaap tot grotere concentratie en betere besluitvorming. Maar ja, van die voordelen profiteer je alleen als je er ook een gewoonte van maakt.

De app Insight Timer kan je heel erg helpen om ook daadwerkelijk de oefeningen te doen. Je kunt er eenvoudig een timer instellen, maar er zijn ook allerlei begeleide meditaties. De app houdt bij hoeveel tijd en dagen je mediteert en als je vragen hebt, dan kun je die stellen aan de community.

Wil je eerst nog eens onderzoeken wat mindfulness is? Dan is headspace een leuke app. Ze hebben een mooie eerste kennismaking in 10 dagen waarin je uitleg krijgt, maar ook zelf aan de slag gaat.

Tip 6: fit worden en blijven

Een paar keer per week intensief bewegen is goed voor je, daarvoor bezoek ik graag de sportschool. Maar gedurende elke dag actief zijn, is zeker zo belangrijk. Hoe motiveer je jezelf om net wat meer te doen?

Voor mij werkt de Fitbit hierbij heel erg goed. Deze armband houdt bij hoeveel stappen ik heb gezet en hoeveel ik er nog moet nemen om mijn doel te halen. Door de fitbit loop ik ’s avonds sneller nog even een extra rondje park om mijn doel te halen. En als ik mijn doel vroeg op de dag al heb gehaald, daag ik mezelf weleens uit om nog wat meer te doen.

Een grappig bij-effect is dat ‘collega fitbit gebruikers’ de armband herkennen en dat je meteen een leuk gesprek hebt. Zo kreeg ik van een deelnemer aan een training tips over een virtuele wandeling door Yosemite National Park en leerde een andere deelnemer mij een handigheidje, zodat mijn fietstochten ook meetellen voor mijn stappendoel.