P.s.: zie je het groene onderschrift? Was jouw tip en ik krijg een hele hoop leuke reacties!”. Dit stond bij het mailtje om een nieuwe afspraak te plannen. Evelien Brouwer, deelnemer in het TRACKS coachings programma had een eenvoudige tip toegepast om te werken aan haar zichtbaarheid én ondervond meteen het positieve effect: gezien worden op een leuke manier. 

Wat had deze coachee gedaan? Onderaan haar mail had ze een klein stukje tekst toegevoegd.

“NB Als trotse copromotor wijs ik u graag op het volgende:

Return@Work, een e-health programma dat werknemers met psychische klachten helpt het werk weer op te pakken, en hun bedrijfsarts ondersteunt in de begeleiding, leidt tot een snellere werkhervatting en minder klachten ten opzichte van gebruikelijke begeleiding door de bedrijfsarts. Dat blijkt uit een gerandomiseerde trial waarop Daniëlle Volker op 30 september 2016 is gepromoveerd aan Tilburg University.”

Ik heb haar meteen gevraagd of ik het stukje mocht gebruiken in een artikel. Waarom?

  • Leren van elkaar: allereerst omdat ik geloof dat het delen van tips uit de praktijk voor veel mensen heel waardevol is. Ik merk dat in ieder geval bij veel programma’s die ik organiseer, of het nu in coaching of training is.
  • Slimme formulering: ten tweede vind ik de manier waarop ze het geformuleerd heeft erg charmant. Ze laat zien wat ze doet, waar haar hart naar uitgaat.
  • Gunfactor: ten derde zet ze een ander ook nog mooi in de schijnwerper. Zichtbaarheid is iets waarbij je elkaar ook heel mooi kunt ondersteunen.
  • Nuttige informatie: tot slot deelt ze nuttige informatie voor professionals die zich bezig houden met geestelijke gezondheid op het werk.

Dit voorbeeld laat zien dat werken aan je doelen (bijvoorbeeld zichtbaarheid) niet ingewikkeld hoeft te zijn. Er zijn vaak kleine dingen die je kunt inpassen in je dagelijkse werk en die je direct helpen om je zichtbaarheid te vergroten.

Deze manier van werken heeft een heel aantal voordelen:

  • Het kost je minder tijd, waardoor je er eerder aan begint
  • Het maakt een grote klus behapbaar, bijvoorbeeld werken aan je zichtbaarheid of je loopbaan
  • Dat maakt het makkelijker om eraan te beginnen (en dus niet uit te stellen)
  • En zorgt ervoor dat je gemakkelijker structureel bezig blijft, want het wordt een regulier onderdeel van je werk.

Juist geregeld bezig zijn met kleine acties kan je enorm veel profijt opleveren. Op de korte termijn krijg je wellicht net als Evelien meteen ‘een hoop leuke reacties’ in de lange termijn zou het je weleens een leuke nieuwe (carrière)kans kunnen opleveren. Want als mensen weten wat jij kunt en waar je hart ligt, zullen ze je sneller vragen voor jouw droomklus.

Het fascineert mij dan ook om klanten te helpen die slimme speldenprikken te vinden waarmee ze veel resultaat halen. Ik hoop dat dit voorbeeld jou inspireert om een 1% actie te kiezen, die jou helpt om je doel(en) te bereiken? Bel jij bijvoorbeeld vandaag die ene interessante persoon of verander je de handtekening onder je mails?

Meer ideeën en uitleg over de 1% actie kun je vinden via deze link.

Wil je je verder laten inspireren door de ervaring en tips van Evelien Brouwers? Lees dan hier het blogartikel.