Ben jij weleens doorgereden, omdat je geen tijd had om te tanken? Met de auto zou je het wellicht niet zo snel doen, maar in het dagelijkse werk gebeurt het vaak. Een drukke agenda en volle to-do lijst zorgen dat je zaken weg moet strepen. Juist inspirerende bijeenkomsten en nieuwe initiatieven zijn daar vaak het slachtoffer van. Als je er te lang meer doorgaat is het net als autorijden met een lege tank; je komt vanzelf tot stilstand.

Tijdens de training effectief vergaderen bemerkten de deelnemers en ik hetzelfde fenomeen. In de twee dagen voor de cursusdag haakte bijna een kwart van de deelnemers af. Zij hadden het op het laatste moment toch te druk om te komen. “Jammer”, zeiden de aanwezige professionals, “juist dit soort dagen geven je weer nieuwe energie en je leert ervan om effectiever te zijn.”

Juist als je een volle agenda hebt, is het nodig om inspiratie op te doen.

Cursusdagen, nieuwe projecten, ontmoetingen met collega’s: deze activiteiten geven vaak nieuwe energie. Dat is hard nodig om de uitdagingen van een volle agenda aan te kunnen. Op de korte termijn kan het soms nodig zijn om te strepen in je agenda. Voor de lange termijn is het funest om te veel te snijden in vernieuwing en inspiratie.

Ook in hogere functies is het belangrijk om scherp te blijven op inspiratie en vernieuwing. In een workshop Academic Leadership zei een hoogleraar: “Ik functioneer nu op het niveau dat ik andermans problemen oplos, maar ik wil ook zelf geïnspireerd blijven”. Dat is een belangrijke uitdaging wanneer veel mensen om je aandacht vragen en je snel wordt geleefd door de waan van alledag. Mijn tip was om gericht tijd in te ruimen om inspirerende collega’s op te zoeken. Ze had meteen twee mensen voor ogen waar ze een afspraak mee ging maken.

Bemerk jij dat je wordt geleefd door een volle agenda en korte termijn deadlines? Kijk dan welke activiteiten of mensen jou energie en inspiratie geven. Streep de leuke extra’s van het werk niet te snel weg, maar kijk of je toch je momenten kunt pakken. Lukt het niet om een hele dag te blokken? Dan kun je ook kleinere acties ondernemen. Besteed je lunchpauze een keer aan het bij praten met een waardevolle collega. Het helpt je om op tijd bij te tanken en ook op de lange termijn met energie en inspiratie te blijven werken.

maak tijd om bij te tanken