Krachtiger overkomen: wie wil het niet? Vaak denken we dat je daar heel veel moeite voor moet doen. We denken dat het niet eenvoudig is om vol zelfvertrouwen en overtuigingskracht aan de vergadertafel of op een sollicitatiegesprek te verschijnen. Professor Amy Cuddy van de Harvard Universiteit in de Verenigde Staten laat echter zien dat dit helemaal niet klopt. Met een kleine inspanning kun je meteen sterker overkomen.

In haar onderzoek onderscheidt Amy Cuddy twee houdingen: de ‘low power pose’ en de ‘high power pose’. Bij de eerste houding maak je jezelf klein, terwijl je jezelf bij de tweede houding zo groot mogelijk maakt. Het effect is uitzonderlijk. Na twee minuten in een ‘high power pose’ kon het team van Cuddy meten dat de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het lijf van de proefpersonen was gedaald. Terwijl de hoeveelheid testoteron, het hormoon geassocieerd met dominantie, juist steeg. Niet alleen veranderde er wat in de verhouding stofjes in het lijf van de proefpersonen. Als ze daarna een gesprek moesten voeren werden ze ook nog eens positiever beoordeeld.

Wil jij een krachtigere indruk maken? Zorg dan dat je voor een belangrijk gesprek twee minuten voor jezelf hebt, desnoods op het toilet. Maak je daar gedurende twee minuten zo groot mogelijk. Na afloop van de oefening kun je weer je eigen houding aannemen (maar let op dat je je niet meteen te klein maakt en in een low power pose vervalt). Tijdens het gesprek zul je meteen overtuigender overkomen.

Wil je zien hoe Amy Cuddy zelf over de achtergronden van haar onderzoek vertelt? Kijk dan naar het youtube filmpje hieronder.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zmR2A9TnIso[/youtube]

 

Lees meer artikelen in Blog