Brutalen hebben de halve wereld. Wij hebben de rest!

Hoe het boek tot leven kwam

Gisteren tijdens het managementboekengala drong het echt tot me door. Het boek wat al jarenlang in mijn hoofd zit en waar het afgelopen half jaar veel van de vrije tijd van mij en mijn zus in beslag heeft genomen, dat boek is er nu! En niet alleen dat, het is ook nog heel mooi geworden.

Meer dan een boek

Dat ik sinds 2010 met het boekproject ben bezig geweest heeft er alles mee te maken dat het niet alleen een boek is, maar een missie:

  • Een missie om mensen te inspireren om hun invloed te pakken en dat te doen op een manier die echt bij ze past.
  • En een missie om het verborgen talent in organisaties op de kaart te zetten.

Tijdens de ruim tien jaar dat ik trainingen geef heb ik namelijk veel vrouwen en mannen zien worstelen om hun goede ideeën in de organisatie neer te zetten. Ze werden soms afgetroefd door haantjes, ontmoedigd door de tegenstand die ze kregen of aan het twijfelen gebracht over hun eigen bijdrage in een omgeving waar iedereen zijn successen naar hartenlust uitvent.

Jouw plannen zijn het waard om gehoord te worden

Zonde, want hun plannen zijn het waard om gehoord te worden. Als zij afhaken en zich alleen nog richten op hun eigen werk of hun focus verleggen naar hun privé-leven is dat niet alleen jammer voor hen, maar ook zonde voor de organisaties waar ze werken. Die missen namelijk de waardevolle bevlogen inbreng van deze mensen.

In trainingen wordt hen vaak voorgehouden dat ze niet bescheiden moeten zijn, de competitie aan moeten gaan en zich af en toe moeten laten gelden. Dat is zeker ook belangrijk, maar het is ook eenzijdig. Bescheidenheid bijvoorbeeld is ook een belangrijke kwaliteit, waardoor onder andere teamprestaties beter tot hun recht kunnen komen. Het is zonde als we hen vragen om zich alleen maar aan te passen aan de heersende cultuur. Juist hun eigenheid is zo van belang.

In de training Invloed vanuit kracht, die ik voor het vrouwennetwerk Universiteit Utrecht ontwikkelde, ging het dan ook niet alleen om het vergroten van de kracht, zichtbaarheid en invloed van de deelnemers, maar ook om het vinden van originele manieren om dit te doen op een manier die echt bij je past.

Pak-je-invloed-en-blijf

Algauw wilde ik over dit thema ‘invloed krijgen en trouw blijven aan jezelf’ een boek schrijven. Maar eigenlijk wilde ik meer. Niet in mijn eentje kennis verzamelen en ideeën uitwerken, maar samen met anderen kennis ontwikkelen en elkaar sterker maken. Want juist in het toepassen op de werkvloer ligt de echte waarde.

Het resultaat was de denktank Invloed vanuit kracht. Sinds 2012 hebben we geregeld bijeenkomsten, over luchtiger werken en jezelf laten zien bijvoorbeeld. Ook een Raad van Advies met onder andere hoogleraar Yvonne Benschop erin, hebben volop hun kennis en ervaring gedeeld. Net als vele anderen.

En nu is er dan het eerste echte tastbare resultaat: het boek Kantoorgeheimen. Naar aanleiding van het gratis eerste deel (te vinden via kantoorgeheimen.nl) en het rondsturen van de proef kwamen ook de eerste reacties binnen. Prachtige quotes van o.a. econoom Herman Wijffels en politiechef Leo Mayer, die het de tom tom voor de werkvloer noemt. Mensen mailen mij dat ze zich herkennen in de types van de harde werker, teamspeler en vernieuwer en het boek zien als de stem van een ondersteunende coach. Geweldig, die reacties, want daar doen we het voor.

“Hoe ga je het vieren?”, vroeg een deelnemer tijdens een training eerder die dag. Een vraag die ik ook vaak aan hen stel. Met Carla  heb ik al even geproost toen we het boek voor het eerst samen in handen hielden, weliswaar niet met champagne, maar met thee, want daarna moesten we allebei nog aan het werk. Ik ben van plan om de komende tijd wat vaker achterover te hangen en tot mij door te laten dringen dat het toch echt is gelukt. Een resultaat waar ik heel blij mee ben en waarvan ik hoop dat het jullie verder zal helpen in je werk.

Wil jij invloed en trouw blijven aan jezelf? Kijk dan op www.kantoorgeheimen.nl. Daar lees je meer over onze mascotte Bert, kun je een gratis eerste deel van het boek downloaden en als je wilt het boek bestellen.

Lees meer artikelen in Blog