“Het is ook echt lastig”, vertelt mijn coachee, en terecht want ze heeft een hele hoop op haar bord. Niet alleen een takenlijst om ‘u’ tegen te zeggen, maar ook een aantal langdurig zieke collega’s waardoor de werkdruk toeneemt. En niet alleen op het werkfront zijn het pittige tijden. Naast haar fulltimebaan heeft ze de zorg voor haar moeder op zich genomen en niet te vergeten binnenkort een verhuizing.

Juist in dit soort pittige tijden is het belangrijk (en vaak ook lastig) om stil te staan bij wat er goed gaat, zonder de lastige zaken weg te poetsen. Dankbaarheid voor de dingen die er wel zijn heeft enorm veel positieve effecten. Zo blijkt uit steeds meer onderzoeken. De resultaten variëren van een betere gezondheid en minder stress tot verdieping van vriendschappen. Je blik verschuiven naar het positieve betekent niet, dat het negatieve er niet mag zijn. Het is realiteit dat het leven ook nare dingen in petto heeft, dat weet ik ook uit eigen ervaring. Tegelijkertijd kun je juist dan profiteren van een verschuiving van je blik.

Om het leuk te maken bedacht ik voor mijn klant het ‘goed nieuws journaal’. Hoe het werkt? Je zet een aantal positieve punten op een rij, een beetje zoals de koppen op de voorpagina van de krant of de headlines uit het journaal. Het hoeft niks groots te zijn. De laatste bloeiende viooltjes en die fijne wandeling verdienen ook hun plek in mijn journaal. Ze zijn net zo waardevol voor de oefening als de toffe trainingen die ik dit najaar bij de Koninklijke Nederlandse Academie voor de Wetenschap geef.

Het ‘goed nieuws journaal’ is vrolijke manier om eens op een rijtje te zetten wat er wel goed gaat. Het helpt je sneller te herkennen wat er goed gaat en om jezelf te trainen daar ook daadwerkelijk bij stil te staan in plaats van het meteen weg te wuiven. 20 seconden stil staan bij een positieve ervaring schijnt echt al zichtbaar effect te hebben in je hersenen.

 

Om in de goede sfeer te komen heb ik twee filmpjes gevonden. Met kinderen voor kinderen waan ik me meteen terug in de jaren 80. “Als ik de baas zou zijn van het journaal”, laat prachtig zien hoe veel mooi klein en groot positief nieuws er is.

En wil je nog wat meer inspiratie? Soul pancake vroeg mensen op straat naar hun goede nieuws hun de ‘Good News Broadcast’. Het leverde een ontroerend filmpje op.

Van mijn coachee heb ik inmiddels al een heel aantal keer het ‘goed nieuws journaal’ mogen ontvangen. Het was niet altijd makkelijk om wat te verzinnen schreef ze me. Toch kwam ze elke keer met een hele set prachtige voorbeelden. Voor mij een plezier om te lezen en voor haar een bron van kracht in pittige tijden.

Ik ben benieuwd wat jouw goed nieuws is.