Iedereen heeft aan de lijve ondervonden, hoe effectief een advies kan zijn. Het kan je net een zetje in de goede richting geven of een oplossing laten zien waar je nog niet aan had gedacht. Van deze ervaringen kun je veel leren. Dat doe je door te kijken naar wat de ingrediënten zijn, die maken dat een advies aankomt. Deze ingrediënten kun je goed gebruiken als je zelf een advies wilt geven. Ongeacht het onderwerp van jouw advies zijn er gulden regels, die maken dat het sneller wordt overgenomen. De onderstaande oefening helpt je om deze te ontdekken.

Stap 1: Ga terug in je herinnering en bedenk een moment waarop je een waardevol advies ontving. Het hoeft geen groot en ingewikkeld advies te zijn, het mag gerust klein en alledaags. Als er meerdere momenten in je gedachten komen. Kies er dan eentje uit.

Stap 2: Bekijk je herinnering nader. Wie gaf je het advies? Wat waren de omstandigheden? Hoe was de timing? Hoe werd het advies gebracht? Wat heb jij gedaan? Wat was het resultaat?

Stap 3: Kijkend naar je antwoorden uit de vorige stap: wat maakte nu dat jij dit advies hebt overgenomen?

Stap 4: Kijk of je in deze antwoorden ‘regels’ voor effectief adviseren kunt ontdekken. Daarmee vind je de ingrediënten voor jouw succesrecept.

Stap 5: Je kunt deze oefening ook toepassen op een advies dat je terzijde hebt geschoven. Wat maakte dat je het niet hebt overgenomen? Daarmee heb je een lijstje van wat je niet moet doen.

Heb je de oefening gedaan? Wellicht heb je dan iets ontdekt waar anderen ook iets mee kunnen. Ik zou het leuk vinden als je dat wilt delen, door mij een mail te sturen. Als er meerdere reacties komen, gebruik ik deze voor een nieuw artikel.