Heb ik wel de juiste beslissing genomen? Een terechte vraag, want mensen zijn helemaal niet zo goed in het kiezen van de juiste optie. Ik laat je zien hoe je kunt leren om met meer gemak betere beslissingen te nemen.
Mark slaakt een diepe zucht. Als leidinggevende moet hij dagelijks bergen beslissingen nemen. Neem ik deze medewerker aan? Welk hotel moet ik boeken voor die conferentie? Wat doe ik met dat teamlid die niet goed functioneert? En de grote kwestie van vandaag: doe ik mee met deze ronde subsidieaanvragen?
Het is natuurlijk een kans en als het slaagt, dan kan hij weer jaren vooruit met zijn groep. Maar aan de andere kant kost zo’n aanvraag ook heel veel energie en tijd, en de kans op succes is bijzonder klein.
Een groot energielek
Besluiten nemen hoort bij Marks rol en hij vindt het ook belangrijk dat gedegen te doen. Maar ja… al dat wikken en wegen kost hem bakken met energie. Hij denkt aan de voors en de tegens en komt er vaak niet zo goed uit. Daarom stelt hij beslissingen vaak wat langer uit dan wenselijk is. Er wordt hem weleens een gebrek aan daadkracht verweten, daar is hij niet blij mee. Soms schrikt hij zelfs ’s nachts wakker en vraagt zich af: heb ik wel de goede beslissing genomen?
Veel mensen nemen verkeerde beslissingen
Heb ik wel de goede beslissing genomen? Het is een terechte vraag. Allerlei onderzoeken laten zien dat mensen helemaal niet zo goed zijn in het kiezen van de juiste optie. Kijk bijvoorbeeld naar studiekeuze: ondanks alle voorlichtingscampagnes haakt ongeveer 1 op de 4 studenten voortijdig af.
Kijk je naar bedrijfsbeslissingen, dan is het resultaat niet veel beter. Neem het voorbeeld van fusies, dan blijkt dat tussen de 65 en 80% van de fusies niet het beoogde economische resultaat haalt, terwijl daar vaak een langdurig proces van onderzoek aan vooraf is gegaan.
Als je rondkijkt in je eigen omgeving, zie je vast ook genoeg voorbeelden.
Toch zijn we ons er vaak helemaal niet van bewust dat we niet zo geweldig zijn in het nemen van besluiten. Sterker nog, de meeste mensen overschatten hun eigen capaciteiten op dit gebied. Net zoals een 39% van de Nederlanders vindt dat ze beter rijden dan de gemiddelde Nederlander.
Op een relaxte manier betere besluiten
Gelukkig kan het ook anders. Je kunt ook op een ontspannen manier met besluiten omgaan. Zodat je energie overhoudt en ruimte in je hoofd hebt om creatief na te denken over de wezenlijke uitdagingen in je werk. Over de vraagstukken waar je je echt over zou willen buigen.
Door slimmer met dilemma’s om te gaan kunnen deze je zelfs energie opleveren. En nog belangrijker… je kunt zo ook met meer overtuiging achter je eigen besluiten staan.
Ook in jouw drukke baan met alle verantwoordelijkheden en verzoeken van teamleden kun jij leren om met meer gemak beslissingen nemen en tegelijkertijd de kwaliteit van je besluiten verhogen.
Hoe kan dat? Hieronder deel ik de eerste stappen.
Tip 1: focus op het geheime ingrediënt
Als ik jou zou vragen: wat is belangrijker om een beter besluit te nemen, de analyse of het proces? Over het algemeen antwoorden mensen dat de analyse belangrijker is. Het tegendeel is echter waar.
Onderzoek van Dan Lovallo, professor aan de Universiteit van Sydney, en Olivier Sibony van McKinsey laat zien dat het proces van besluitvorming veel meer effect heeft op de uitkomst dan de analyse. Een goed proces is zelfs 6 keer belangrijker om resultaat te zien bijvoorbeeld in de vorm van opbrengsten of winst. Het gaat dan in het bijzonder om:
- of er tijdens het proces expliciet aandacht is besteed aan wat er nog onzeker was;
- of de perspectieven die niet stroken met het beeld van de top leidinggevenden ook aan de orde zijn geweest;
- en of mensen met een andere visie ook betrokken zijn in het proces.
Saillant detail is dat de onderzoekers merken dat deze uitkomsten helemaal niet populair zijn onder CEO’s. Dit ondanks dat het gebaseerd is op gedegen onderzoek. Het is voor veel mensen ook gemakkelijker om te focussen op de ‘harde kant’ als cijfers. Ze vergeten alleen dat juist de zachte vaardigheden als mensen betrekken en hun mening serieus nemen zeker net zo belangrijk zijn om resultaten te halen.
Tip 2: don’t sweat the small stuff
Op een dag komen er tientallen grote en kleine besluiten op ons af. Toch trekken ze allemaal gewild of ongewild aan onze aandacht. Daardoor zetten we onze denkkracht vaak ook in voor kleine dingen die niet zo belangrijk zijn. Het kan je ongelofelijk helpen om je af te vragen wat de impact van een besluit is. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:
- Hoeveel mensen worden beïnvloed door de uitkomst?
- Hoe belangrijk het is dat het juiste besluit wordt genomen?
- Wat is het effect op de lange termijn?
Door de impact goed in beeld te krijgen, zie je eenvoudig welke besluiten er echt toe doen. Op basis daarvan kun je prioriteren. Daardoor kun je je gelimiteerde denkkracht veel beter richten, zodat je minder energie verspilt aan de kleine dingen die niet echt van belang zijn. En juist wel bezig zijn met de wezenlijke vraagstukken in je werk.
Tip 3: Ken je eigen besluitvormingsstijl en gevoeligheden
Nu denk je misschien ‘makkelijk gezegd, je niet druk maken om de kleine dingen, maar dat is in de praktijk hartstikke lastig’. Ik kan me dat goed voorstellen, maar het kan ook echt anders. Door zicht te krijgen op jouw stijl en je gevoeligheden kun je jezelf trainen om beter met dilemma’s om te gaan. Met die handvatten zul je minder aan jezelf en je besluiten twijfelen.
Een bonus is dat je met inzicht in jezelf vaak ook veel beter leiding kunt geven aan besluitvormingsprocessen. Je schiet veel minder snel in je eigen automatische patronen, kunt meer empathie voor anderen opbrengen en hebt meer ruimte in je hoofd om echt te luisteren naar anderen. Dat kan de besluitvorming in een groep alleen maar ten goede komen.
Wat is jouw volgende stap?
Loop jij net als Mark dagelijks te wikken en te wegen? Kost het nemen van besluiten jou veel energie? Of wil je misschien gewoon beter worden in het nemen van besluiten en het begeleiden van besluitvormingsprocessen? Dan kun je met de tips uit dit artikel de eerste stappen zetten.
Wil je graag sneller groeien in je leiderschap? Neem dan contact op voor een gratis adviesgesprek.
In dit gesprek kijken we samen welke uitdagingen je tegenkomt en hoe ik je zou kunnen helpen om te groeien in je werk en met meer gemak betere besluiten te nemen. Het kost je maar drie kwartier en levert je meteen inzichten op die je mee kunt nemen in je eigen besluit.