Willen jullie als OR graag:Complimentenkaart

 • Grote exposure in de organisatie, met een minimale tijdsinvestering?
 • Op een positieve, vrolijke manier zichtbaar zijn?
 • Bijdragen aan een prettig werkklimaat in de organisatie?

Dan is de complimentenactie in bedrijf voor jullie interessant.

Zichtbaarheid vergroten

Veel ondernemingsraden worstelen met een gebrek aan bekendheid en een negatief imago. Enthousiaste OR-leden hebben meestal genoeg ideeën om hun zichtbaarheid te vergroten, maar te weinig tijd om alle plannen uit te voeren.

De complimentenactie helpt de medezeggenschap:

 • Op een hele sympathieke manier haar bekendheid te vergroten;
 • Draagt daarmee bij aan positieve beeldvorming over de OR;
 • Geeft medewerkers handvatten om zelf een prettiger werkklimaat te creëren (een belangrijk OR-thema) en
 • Kost de OR heel weinig tijd.

De kracht van het compliment

Eén op de vijf medewerkers krijgt waardering voor het werk wat ze doen. Vier op de vijf dus niet. Dat is doodzonde, want juist erkenning en waardering zorgen dat medewerkers plezier hebben in hun werk.

De kracht van het compliment laat zien, hoe aandacht voor het positieve een sneeuwbaleffect op gang kan brengen met tastbare resultaten voor jezelf, je collega’s en jouw organisatie. De complimentenactie geeft de medezeggenschap de kans om niet alleen zichtbaar te worden, maar daadwerkelijk iets bij te dragen aan hun organisatie.

Een voorproefje:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-OBgdoAmuwI[/youtube]

Zo werkt het…

De complimentenactie in bedrijf bestaat uit drie onderdelen

 1. Interactieve lezing de kracht van het compliment: tijdens deze bijeenkomst ervaren deelnemers wat het effect van complimenten is. Ze worden geraakt door de filmfragmenten, leren wat een positieve kijk kan doen en schrijven hun eerste compliment voor een collega. Tegelijkertijd leren ze OR-leden kennen en horen meer over het werk van de OR.
 2. Complimentenkaarten ik vind het geweldig om met jou te werken: na afloop van de lezing ontvangen alle deelnemers een envelop met drie kaarten om door te geven. Ook alle OR-leden ontvangen een flinke set kaarten om weg te geven en op strategische plekken te verspreiden.
 3. Prijsuitreiking: tijdens de twee weken van de actie kunnen deelnemers hun bijzondere ervaringen met complimenten delen via e-mail. De meest bijzondere ervaring ontvangt een mooie prijs. Uiteraard kunnen jullie een bloemlezing plaatsen in jullie nieuwsbrief of op jullie intranet site.

Wat krijg je als OR?

We maken het voor jullie als OR zo gemakkelijk mogelijk om de complimentenactie uit te voeren. Daarom krijg je al het onderstaande materiaal aangeleverd. Daarmee hoeft het jullie maar een half uur te kosten de hele actie van begin tot einde in gang te zetten.

 • Interactieve lezing met inspirerende opdrachten en filmfragmenten uitgevoerd door Linda van der Wal ervaren trainer van ondernemingsraden. Na afloop is er voor de aanwezigen gelegenheid na te praten en om koffie te drinken met OR-leden.
 • 1000 complimentenkaarten op de voorkant staat de tekst ik vind het geweldig om met jou te werken. Op de achterkant staat jullie logo en een webadres waar je meer informatie kunt vinden over de OR en de actie.
 • Prijs voor de prijsuitreiking
 • Een checklist, waardoor je gemakkelijk ziet wat, wanneer gebeurt.
 • Standaardteksten voor de uitnodiging en aanmelding
 • Tekst met uitleg voor de bestuurder
 • Webpagina met uitleg over de actie en de OR. (Indien gewenst kunnen jullie deze ook zelf op intranet plaatsen)
 • Mailadres voor de prijsvraag. Indien gewenst kunnen jullie ook een intern mailadres gebruiken. Wij kunnen een voorselectie voor de prijsuitreiking maken.
 • Inhoudelijke artikelen over complimenten geven, ontvangen en hun effect. Deze kun je gebruiken op intranet of in jullie nieuwsbrief.
 • Vragen en antwoorden over de actie voor OR-leden.

Jullie investering

Met de complimentenactie krijg je alle materiaal aangeleverd, zodat de voorbereiding van de actie jullie niet meer dan een half uur hoeft te kosten. De grootste activiteiten zijn een datum en locatie voor de lezing te regelen en de uitnodiging in je nieuwsbrief vermelden.

Als je zelf een actie opzet, kost het ook veel tijd. Je moet een thema bedenken, mensen uitnodigen, teksten voor de uitnodiging schrijven en zo nog veel meer. Dat werk hebben wij nu al voor je gedaan, zodat je een fractie van de tijd kwijt bent, die het normaal zou kosten.

Natuurlijk is het niet helemaal vrijblijvend. Om de actie tot een succes te maken is het essentieel dat de OR-leden erachter staan en zelf ook mee doen. Hoe actiever jullie zijn, hoe meer succes jullie zullen boeken. Het is ook slim om de complimentenactie goed af te stemmen met je bestuurder.

Wat jullie zelf doen kun je gemakkelijk integreren in jullie huidige OR-werk. De formule is beproefd en alle teksten en andere benodigdheden krijg je aangeleverd. Het kost je dus maar een fractie van de tijd, die je nodig zou hebben om zelf een effectieve actie richting de achterban op te zetten. Bovendien levert het ook energie op om gezamenlijk met een leuke positieve actie bezig te zijn.

Wat vinden anderen?

Bij Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie was de pilot van complimentenactie een groot succes. Nog nooit zat een achterbanbijeenkomst zo snel gevuld met 50 medewerkers, zonder dat er een negatieve aanleiding was. Na anderhalve week moesten de aanmeldingen worden stopgezet omdat er niet meer mensen in de zaal konden. De actie werd zonder uitzondering als positief ervaren en heeft de medezeggenschap stevig in de picture gezet. Er is zoveel enthousiasme bij de medezeggenschap dat er in 2014 een vervolg komt op een andere locatie.

Mijn ervaring: complimenten doen iets bijzonders

De complimentenactie is een initiatief van mij, drs. Linda van der Wal. Ik ben zelfstandig trainer voor Schouten en Nelissen en help ondernemingsraden om te zorgen dat hun advies geen mosterd na de maaltijd is, maar echt iets bijdraagt de medewerkers en de organisatie.

In het kader van 10 jaar trainen heb ik de kracht van het compliment ontwikkelt. Ik ben verrast door het bijzondere effect van complimenten in organisaties. Het zorgt voor bijzondere gesprekken, ontroering in de zaal en ervaringen waar mensen elkaar maanden later nog op aanspreken.

Ik geloof in het belang van jullie werk als medezeggenschappers en gun jullie dat je je werk op een positieve manier zichtbaar kunt maken.

Vragen?

Hieronder vind je een aantal vragen die ik heb gekregen over de complimentenactie. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust persoonlijk contact met mij op via 06-24884485 of linda.vdwal@sn.nl

Kost het niet teveel tijd?

Natuurlijk kost de actie je wat tijd om neer te zetten. Met al het materiaal dat je krijgt aangeleverd, maken we het je echter zo gemakkelijk mogelijk. Ik geloof echt dat je het in een half uur kunt organiseren, als je het met elkaar eens bent dat je dit wilt doen. Dan bedoel ik niet een half uur per OR-lid, maar voor de OR in totaal.

Als alle OR-leden naar de lezing komen en actief meedoen kost dat natuurlijk ook tijd: een uur voor de lezing en wellicht nog een uur om complimenten te geven en te praten over de actie en de OR. Die tijd zou je normaal gesproken al gemakkelijk kwijt kunnen zijn om een actie te bedenken en dan heb je hem nog niet eens uitgevoerd.

Wordt het niet geforceerd als mensen elkaar complimenten ‘moeten’ geven?

Het is niet de bedoeling om complimenten te geven om het complimenteren. Het is wel de bedoeling om aandacht te geven aan dingen die goed gaan, waar we anders te weinig bij stil staan. Zo kun je welgemeende complimenten geven. Uiteraard wordt niemand gedwongen om mee te doen. De actie werkt echter vanzelf aanstekelijk.

Waarop is de complimentenactie gebaseerd?

De complimentenactie is gebaseerd op de baanbrekende inzichten uit de positieve psychologie. Aan universiteiten over de hele wereld worden onderzoeken gedaan, die laten zien hoe aandacht voor het positieve bijdraagt aan bevlogenheid en plezier in het werk. Daarbij gaat het er niet om, om problemen te negeren of rottige situaties goed te praten. Het laat enkel zien dat er meer is dan dat. Tal van onderzoeksresultaten geven aan dat positiviteit bijdraagt aan gezondheid en veerkracht en stress kan verminderen.

Wat is het effect van de complimentenactie?

Allereerst zorgt het dat jullie op een hele sympathieke manier zichtbaar worden. Daarnaast brengt het een golf van positiviteit in de organisatie op gang. Recent onderzoek zegt dat als je 10 % van de medewerkers weet te bereiken, zich een kritische massa vormt die een echte verandering in gang zet. Eén ding is zeker iedereen is positief verrast als hij een mooie kaart met een welgemeend compliment op zijn bureau vindt. Dat zorgt in ieder geval voor een positieve sfeer op de werkvloer.