Waar haal je de tijd vandaan om een nieuw plan op te pakken? De 1 procents-actie helpt je op weg.

Deze maanden geef ik loopbaantraining aan vrouwen op een universiteit, zowel wetenschappers als ondersteuners. Ze hebben allemaal mooie plannen. Ingrid wil bijvoorbeeld graag uitzoeken, wat ze wil in haar werk. Ze ziet kansen in de nieuwe reorganisatie, maar wil dan wel op een goede plek terechtkomen. Daarvoor moet ze weten waar ze echt goed in is en waar ze plezier in heeft. Marlies wil graag een nieuwe functie in een andere richting. Ze werkt nu als studieadviseur en zou het leuk vinden om iets anders te doen, maar weet nog niet precies wat. In de trainingen komen ze al stappen verder, maar om echte stappen te zetten is het belangrijk om ook buiten de trainingsdagen aan de slag te gaan.

Alle deelnemers zijn gemotiveerd en willen wel aan de slag, maar hoe maak je in de drukke praktijk van alle dag daadwerkelijk tijd om er mee aan de slag te gaan? Ik denk dat jij het ook wel kent. Je hebt een nieuw plan, je wilt iets onderzoeken, maar er is altijd iets dat roept om eerst gedaan te worden. Je wilt wel aan de slag, maar het lukt maar moeizaam om een dagdeel vrij te maken om er mee aan de slag te gaan. In de tussentijd houdt het onderwerp je wel bezig.

Een probleem is dat je bij grote plannen ook vaak aan grote acties denkt. Als je wilt nadenken over je loopbaan, dan moet je daar zeker een dagdeel voor vrijmaken. Je denkt lang na over of je iemand wel kunt mailen en je studeert lang op het opstellen van de mail. Ideeën gaan wel door je hoofd heen, maar het levert niet heel veel nieuwe gedachten op. Het geeft eerder frustratie dat je nog niet aan de slag bent gegaan.

Een oplossing is de 1 procents-actie. Dit is een actie, die je met 1 procent van je energie kunt doen en die jouw project een stapje verder helpt. Hierbij bekijk je alle mogelijke acties op zoek naar de actie die met de minste energie het meeste resultaat geeft. Je gaat dus niet zomaar aan de slag, je gaat slim aan de slag.

Wil jij met de 1 procents-actie aan de slag? Vraag jezelf dan af wat de kleinst mogelijke actie is, die jouw plan een stapje verder helpt.

De 1 procents-actie van Ingrid is om elke dag drie dingen te benoemen waarin ze echt plezier heeft in haar werk. Het levert gedurende de dag alertheid op. Zo blijft het onderwerp ook in haar onbewuste levend. Na twee weken heeft ze een mooie lijst van taken waarin ze plezier heeft en tot haar recht komt. De 1 procents-actie van Marlies is om contact op te nemen met een bekende in een leidinggevende positie. Ze stuurt een mail om haar uit te nodigen om koffie te drinken en wat meer te vertellen over leidinggeven. De opdracht is om niet te lang op de mail te zitten broeden. Een week later heeft Marlies een afspraak en kan ze zich een beter beeld vormen van wat er bij een leidinggevende functie komt kijken.

Het lijken misschien kleine stappen, maar op deze manier ben je in ieder geval op weg naar je doel. Vergeet niet dat babystapjes misschien klein lijken, maar voor een baby wel de belangrijkste stappen zijn. Dat geldt wellicht ook voor jouw project. Eén ding is in ieder geval zeker, met de 1 procents-actie zet je jouw plan in ieder geval in beweging.

Wil jij aan de slag met een nieuw plan, maar kom je er niet toe. De oorzaak zou kunnen zijn dat je geplande acties te groot zijn. Kijk of je een kleine actie kunt vinden, die je met slechts 1% van je energie gemakkelijk kunt uitvoeren. Zo houd je de gang in je project en kost het je niet te veel energie.

Lees meer artikelen in Blog